heit&mem

Hoe maak je een moestuin voor kinderen?

Hoe maak je een moestuin voor kinderen?

Geen grotere vreugde dan die van een kind dat zijn eerste radijsjes oogst. Gun je kids dat plezier door een moestuin voor hen te maken. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ontdek hieronder hoe je dat doet.

x 6 september 2022

Laat ruimte voor fantasie
Sommige kinderen vinden het leuk om een tuin in een moestuinbak te hebben. Andere kinderen willen een stukje van het perk. Je kunt ook een ‘pizzatuin’ maken, in een cirkel met verschillende gedeeltes voor diverse planten. Laat de fantasie van je kids de vrije loop. Wat ook kan, is een moestuin in de vorm van potten. Bij de kringloop vind je tweedehands potten. Of kies een leuke nieuwe pot van elho.

Betrek je kids erbij
Kinderen vinden het leuk om zaadjes te planten, ze te zien ontkiemen en uiteindelijk te oogsten wat ze hebben gekweekt. Laat ze meebeslissen over waar en wat ze in de tuin gaan zetten. Laat ze ook helpen met de voorbereiding van de grond, het planten van zaden en het onderhoud. Denk aan water geven en onkruid wieden.

Ga voor groenten
Groenten zijn altijd een goede keuze voor jonge kinderen. Ze ontkiemen namelijk snel en stellen het geduld van je kind niet te lang op de proef. Dit zijn een aantal groenten die gemakkelijk te kweken zijn:

·       Tuinkers

·       Radijsjes

·       Wortels

·       Bietjes

·       Tomaten

Voeg cherrytomaatjes, aardbeien of erwten toe om lekker van te plukken en direct op te eten. Kinderen genieten ook van planten met unieke vormen, zoals aubergines of pompoenen. Voeg deze ook toe aan de moestuin als je de ruimte hebt.

Voeg kleur en geur toe
Om de moestuin interessanter te maken en meer kleur en geur te geven, kun je wat bloemen en kruiden toevoegen. Goede keuzes zijn onder meer:

·       Zonnebloemen

·       Goudsbloem

·       Oost-Indische kers

·       Munt

·       Dille

Op kinderformaat
Geef kinderen hun eigen kinderformaat harken, schoffels, spades en handschoenen. Ook grote lepels om te graven en oude maatbekers, kommen en mandjes voldoen prima.

Aaibare planten
Kinderen vinden het heerlijk om zachte, donzige planten aan te raken. Speel in op deze behoefte met planten zoals ezelsoor.

Zorg voor verstopplekjes
Veel kinderen houden ervan zich te verstoppen, dus zet zonnebloemen of aardperen langs de rand van de moestuin. Het beste doe je dat op de plek waar koude wind vandaan komt.

 

 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!