heit&mem

10 Tips voor moeders voor meer balans!

Joke Nauta 17 mei 2016

Wanneer ik in mijn praktijk met moeders in gesprek ben, komt altijd naar voren hoe moeilijk ze het vinden de tijd te nemen voor zichzelf. De balans is soms ver te zoeken. Met als gevolg (over-)vermoeidheid, geen plezier meer hebben in de dingen die ze doen en geen energie meer hebben om nog iets leuks te doen of te genieten van hun kinderen.

Dat kan anders!

Met deze 10 tips zorg jij voor goed voor jezelf en vind je de balans weer tussen alle ballen die je in de lucht wilt houden!

 

1. Zorg voor een eerlijke taakverdeling

Ook je partner en kinderen kunnen veel meer dan je denkt. Ze doen het zelfs graag voor je, mits jij een stukje los kunt laten hóé ze het doen 😉
Alleenstaande moeder? Ga naar punt 2!

2. Durf te vragen

Je hoeft niet alles alleen te doen. Er zijn genoeg mede-moeders, vriendinnen, familie en buren die jou met alle liefde willen helpen. Jij zou het ook niet erg vinden om iemand te helpen, dus waarom zou het voor de ander anders werken?

3. Less is more

Tegenwoordig willen we allemaal meer, meer, meer. Maar maakt dat het beter of mooier? En wat te denken van al die ballen die je in de lucht wilt houden? Zijn er misschien een paar ballen die je kunt laten vallen? Te veel ballen in de lucht, levert echt alleen maar stress op.

4. Van perfectionist naar realist

Het hoeft allemaal niet perfect. Echt niet! Het kan niet en het hoeft ook niet. Een perfectionist zal altijd teleurgesteld blijven, weer zijn doel niet behaald. Een realist daarentegen zet reële doelen neer. Die hij vervolgens ook behaalt! Hoera! Feestje! En daarna zet hij zijn volgende reële doel neer. Als hij dat wil.

5. Rust

Bouw rustmomenten in. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen, je gezin. Plan een pyjamadag  in zo nu en dan. Heerlijk, een dagje niks doen. Hoe vaak hoor ik niet dat gezinnen eigenlijk gezellig een dagje weg willen, maar dat het alleen maar drama wordt. Kinderen willen niet mee, zijn moe, huilen veel. Dat komt omdat ook kinderen behoefte hebben aan rustmomenten. Even helemaal niks.

6. Me-time

Tijd voor jou! Plan tijd voor jezelf. Ga iets voor jezelf doen, helemaal alleen. In bad liggen, wandelen, yoga, dat boek lezen dat al zo lang op je nachtkastje ligt. Wat dan ook. Jij bent er even niet. En wat een mooie les geef jij hiermee jouw kind mee, dat aandacht aan jezelf besteden erg belangrijk is!

7. De paden op, de lanen in

Ga naar buiten. Alleen, met hele gezin, met de kinderen. In de natuur laad je op. Even stilte en rust en opladen maar. Zonder stekker, telefoons blijven thuis! Opladen in de natuur, de energie van moeder aarde tot je nemen.

8. Bewegen

Wanneer je hoofd overuren maakt, zorg er dan voor dat je door beweging weer in balans komt. Het maakt niet uit wat je doet, wanneer je lijf maar in beweging is. En of dat nu in de sportschool is, wandelen of tuinieren, alles telt! Zo zak je langzaam weer vanuit je hoofd in je lichaam, waardoor je weer contact maakt met je gevoel. Hier komen de ideeën vandaan, je intuïtie. Die ontstaan niet in je gespannen hoofd, maar komen naar boven wanneer je ontspannen bent.

9. Gronden/aarden

Zorg ervoor dat je goed gegrond/geaard bent. Dat betekent goed, stevig staan, met beide benen op de grond. Voel hoe je gedragen wordt door de aarde. Visualiseer dat je net als een boom stevig op de aarde staat, met grote en stevige wortels die diep de aarde in gaan. Een boom haalt ook voeding uit zijn wortels, dus dat kunnen wij ook! De aarde-energie helpt je om een stevig fundament te creëren, zodat je stevig staat en op die manier goed in balans bent.

10. Wees lief voor jezelf

Moeders zijn (helaas) kampioenen in zichzelf afkraken, de grond in boren. Waarom? Wees trots op jezelf! Kijk wat je allemaal doet en al gedaan hebt! Je doet het super. En hé, natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis, maar is dat zo erg? Nee, helemaal niet. Dat maakt je gewoon een prachtig mens!

En als bonuspunten: Maak plezier! Geniet, lach om jezelf! Het gaat allemaal veel gemakkelijker wanneer je wat lichter naar jezelf en de situatie kunt kijken. Geniet en leef in het nu!

 

Boekentip: Perfecte moeders bestaan niet

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!