heit&mem

1, 2, 3, broccoli!

Ronald Belkega 23 mei 2016

Het ligt in de lijn der verwachting dat kinderen steeds meer kunnen, toch is het fijn dat dit daadwerkelijk gebeurt. Onze zoon heeft vorige week iets anders dan moedermelk gehad. Gezien het kwijlt, likt en grijpt en hij al 6 maanden is vonden wij de tijd rijp. Bewust hebben wij gekozen voor de Rapley-methode. Dit houdt in dat je de groente of het fruit (geen spare-ribs) in zijn geheel aanbiedt. Op die manier leren ze de textuur kennen. Beetje voelen, beetje proeven, dat idee. Het is tenslotte de eerste kennismaking met eten en de maag hoeft niet gevuld te raken gezien de hoofdvoeding nog altijd uit melk bestaat.

Vandaag kreeg hij een roosjes broccoli aangeboden en het was in eerste instantie zoeken naar de beste grip. Het steeltje was te dik of te dun en in tegenstelling tot bijvoorbeeld zijn rammelaar die hij uit alle hoeken beetpakt en naar zijn mond brengt, was het met deze gekke groente een ander verhaal. Alle begin is moeilijk en zeker wanneer het om eten gaat. Toch had hij snel de smaak te pakken. Ik glunderde. Een kinderhand is snel gevuld en het was slechts een kwestie van tijd voor ik luidkeels 1,2, 3, broccoli begon te zingen. Ik weet niet of er al een bestaand kinderliedje is die zo gaat, maar anders claim ik hem bij deze.

Prachtig hoe dat onschuldige gezichtje de meest uiteenlopende gezichtsuitdrukkingen liet zien. Eten doe je met gevoel en hij is nu al een echte emotie-eter. Twintig minuten omklooien met een stuk groente vreet natuurlijk energie. Hij staarde naar zijn stronkje, liet het ding vallen en gaf het verder geen blik waardig. De (maal)tijd zat er op en het was fantastisch. Voor ons alledrie.

Morgen duiken we in de wondere wereld van de wortel. Oranje boven!

Ronald Belkega (35 jaar) is trotse vader van Ruben (7 maanden) en werkzaam in de Jeugdhulpverlening. Hij maakt graag muziek, hij voetbalt en hij blogt op zijn eigen website.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!