heit&mem

Mem, ik verveel me zo…

Carolien ter Schuur 25 december 2017

Mijn dochter is in de woonkamer aan het spelen. Ze gaat van het ene naar het andere, maar het lukt haar niet om in haar spel te komen. Ik vraag me af waardoor dit komt. Is ze niet fit? Heeft ze niet goed geslapen? Misschien heeft ze gewoon haar dag even niet. Als ik wat spullen begin op te ruimen merk ik dat het daarna beter gaat. Er lag gewoon zoveel speelgoed dat ze simpelweg niet kon kiezen.

Te veel speelgoed

Het komt vaak voor dat kinderen te veel speelgoed om zich heen hebben. Ze worden constant afgeleid en daarom lukt het ze niet om zich te concentreren op één stuk speelgoed. Hierdoor wordt het ontdekken en bedenken van oplossingen minder gestimuleerd.
Het begint vaak al in de babytijd, wanneer de box soms vol ligt met allerlei speeltjes. Eigenlijk heeft een baby van een half jaar genoeg aan twee of drie speeltjes om zich heen. De rest van het speelgoed kan buiten het zicht worden gezet. Als de aandacht voor een speeltje minder wordt, kan het omgeruild worden voor iets anders.
Kinderen krijgen iedere keer vaak al veel speelgoed voor hun verjaardag en met Sinterklaas. Het is dan soms lastig om steeds weer iets nieuws te bedenken. Hierdoor krijgen kinderen soms al cadeaus die nog niet goed passen bij hun leeftijd. Dit speelgoed kan eerst achtergehouden worden en pas aangeboden als het wel geschikt voor ze is.
Kijken naar de interesses van het kind en niet te veel speelgoed uitkiezen waar weinig uitdaging meer in zit, is ook belangrijk. Een pop die bijvoorbeeld breeduit lacht, zal niet zomaar verdriet kunnen hebben. Er is al helemaal bepaald wat een kind ermee kan doen.

Spelen is goed voor de ontwikkeling

Spelen is goed voor de ontwikkeling van ieder kind, want spelenderwijs leren kinderen hoe de wereld om hen heen werkt. Een goed basisaanbod van speelgoed kan ervoor zorgen dat een kind lekker kan spelen. Maar hoe voorkom je nu dat het allemaal te veel wordt? En hoe bied je de dingen het beste aan? Wij zetten een aantal tips op een rijtje:

Tips voor te veel speelgoed:

 • Je kunt samen met je kind al het speelgoed sorteren. Kijk wat er dubbel is, niet meer interessant of kapot. Dit kun je weggooien of weggeven aan bijvoorbeeld de kringloopwinkel of speelgoedbank.
 • De visite kan van tevoren een verlanglijstje van de jarige krijgen. Dit kan bijvoorbeeld via www.lijstje.nl. Kinderen geven soms in de loop van het jaar aan wat ze graag zouden willen hebben of krijgen, deze wensen kun je bijhouden.
 • Je kunt ook een keer in plaats van speelgoed een leuke activiteit geven. Geef bijvoorbeeld een bon voor een dagje dierentuin of om samen een ijsje te eten.

Tips om speelgoed aan te bieden:

 • Kinderen vinden het vaak fijn om in een hoekje te spelen. Het inrichten van meerdere hoekjes, met in elk één soort speelgoed – bijvoorbeeld een bouwhoekje, een poppenhoekje en een muziekhoek – creëert spel.
 • Je kunt het speelgoed gesorteerd wegzetten in een aantal mooie dozen, bakken of manden. Zo blijft het overzichtelijk, en het staat ook nog leuk in je woonkamer.
 • Je kunt een aantal soorten speelgoed aanbieden en de rest in een dichte kast of een andere ruimte laten staan. Na een tijdje kun je dan weer iets anders aanbieden.
 • Creëer een leuke keukenhoek, die jullie na een tijdje samen omtoveren tot een kapsalon of een pirateneiland.
 • Wanneer je de eerste vijf à tien minuten met je kind meespeelt, kan hij hierna vaak makkelijker zelfstandig verder met zijn spel.
 • Creëer een plek waar kinderen kunnen puzzelen, kleuren of knutselen.
 • Een leuk rekje met boekjes stimuleert de interesse in boeken en lezen; je kunt de boekjes regelmatig afwisselen, gebaseerd op onderwerp.
 • Zet voordat jullie gaan eten of de deur uitgaan alles samen weer op zijn plek. Probeer zelf tijdens het spelen van de kinderen niet te veel speelgoed op te ruimen. Ondanks dat er minder speelgoed is lijkt het soms alsof er een bom is ontploft. Dit kan onderdeel van het spel zijn en soms willen kinderen er na een poosje toch graag weer mee spelen.

 

Troch: Carolien ter Schuur

Ut: Heit&Mem nr. 1 2017

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!