heit&mem

Deze activiteiten moet je doen in Friesland

x 21 februari 2024

Friesland wordt gezien als een van de top provincies om te bezoeken. Dat is misschien ook niet zo heel verrassend, want de regio heeft twee UNESCO Werelderfgoederen, prachtige natuurgebieden en culturele organisaties in bezit. Bovendien is het de provincie waar de elf cultureel-historische steden zitten. Veel Nederlanders vinden dat Friesland nog een beetje als buitenland voelt en dat is dus niet eens zo gek. Een echte aanrader om te bezoeken dus! In dit blog geven we je vier tips die je moet bezoeken tijdens je tripje naar het hoge noorden.

Ga op ontdekkingstocht in de AquaZoo

Een bezoek aan de dierentuin is de leukste activiteit voor alle leeftijden. In Friesland kun je bij de AquaZoo verschillende dieren bewonderen van een afstand. Ontmoet bijvoorbeeld de tijger en hun speelse welpjes of bekijk de pinguïns en neushoorns. Er worden ook dagelijkse educatieve presentaties gegeven, dus je kunt ook veel leren over alle dieren die de dierentuin verzorgt. Het is hier ook mogelijk om een kinderfeestje of een teamuitje te organiseren. Naast het bezoeken van de beestjes is er ook een grote speeltuin waar kinderen eindeloos kunnen klimmen, glijden en spelen. Vergeet vooral niet om stevige schoenen en comfortabele antislip sokken te dragen, aangezien je de hele dag te voet zal doorbrengen.

Fietsen, wandelen of varen langs de Elfstedenroutes

Voor de sportievelingen onder ons, raden we zeker een fiets-, wandel- of vaartocht in Friesland aan. De Elfstedentocht is een legende op zichzelf en misschien wel de interessantste tocht in Nederland. Je kunt zelf bepalen welk vervoermiddel je gebruikt om deze tocht af te leggen, of je het nu te voet doet of met de motor. Let hierbij wel op dat je per vervoermiddel je goed voorbereidt. Denk hierbij dus aan dat je goed gekleed bent en dat je bijvoorbeeld de juiste bedsokken voor dames draagt om zo voetpijn te voorkomen. Deze tocht moet je namelijk niet onderschatten, omdat het erg lang is.

Bezoek het Fries Museum

Voor de cultuurliefhebbers is er ook genoeg te doen in het prachtige Friesland. Als je deze provincie voor de eerste keer bezoekt, raden we je aan om het Fries Museum zeker te bezoeken. Binnen deze culturele hotspot in de hoofdstad Leeuwarden leer je meer over de Friese cultuur, wat ontstaan was in 1827. Naast de tijdelijke tentoonstellingen laat het museum ook veel kunstwerken zien van wereldberoemde schilders. Ben je zelf ook geïnteresseerd in de oorlogsgeschiedenis? Het museum laat ook verhalen zien van verzet en vervolging in de Tweede Wereldoorlog en de invloed hiervan op het heden. Het is dus zeker een bezoekje waard!

Bewonder de Woudagemaal

Een van de twee UNESCO Werelderfgoederen die we aanraden is de Woudagemaal. Dit grootste werkende stoomgemaal biedt een magische beleving van stoom, architectuur en water. Wist je ook dat het de grootste ter wereld is en dat het sinds 1977 een beschermd monument is geworden? Naast het stoomgemaal is er ook een interactief bezoekerscentrum die erbij hoort. Hier kun je samen met het gezin meer leren over de geschiedenis van stoomtechniek en waterbeheer. Na een bezoek aan dit interessante monument is het ook heel leuk om Lemmer zelf te bezoeken. In dit dorp zijn er genoeg leuke restaurants waar je een hapje kan eten en er is zelfs een strand waar je rustig de zee kan bewonderen.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.