heit&mem

Maak je huis toekomstbestendig bij gezinsuitbreiding

Er hebben de afgelopen tijd heel wat gezinsuitbreidingen plaats gevonden. We zitten samen meer thuis de afgelopen twee jaar, met als gevolg dat er weer heel wat kindjes geboren zijn of aan zitten te komen. Uitbreiding betekent ook maatregelen in huis nemen zodat kleine zusjes of broertjes een mooie en aangename plek hebben om hun eerste levensjaren door te brengen.

x 10 januari 2022

Het kan zijn dat je door gezinsuitbreiding meer ruimte in huis nodig hebt of dat je meer slaapkamers wilt hebben. Soms is dat binnen een bestaande setting te realiseren, maar soms is er gewoonweg geen mogelijkheid om een nieuwe slaapkamer in te richten en moet er worden nagedacht over een verbouwing of een verhuizing. Tijdens zo’n verbouwing kun je meteen insteken op isolatie en daarmee te realiseren energiebesparing. Je kunt dan bijvoorbeeld alvast berekenen wat spouwmuurisolatie kosten zijn of wat vloerisolatie kosten met zich meebrengen. Aarzel niet om hierbij een specialist in de hand te nemen. Uiteindelijk kan het je een berg geld schelen, die je aan andere dingen voor je gezin kunt besteden.

Krapte

Even verhuizen zit er voor veel jonge stellen niet in, omdat er een flinke krapte op de woningmarkt is. De afgelopen twee jaar is de woningmarkt behoorlijk oververhit geraakt. Daarom zijn in dit jaar veel gemeenten in Nederland aan de slag gegaan om hun woningvoorraad te inventariseren. Vooral in de Randstad maar ook provinciehoofdsteden zoals Leeuwarden bleek een flink tekort aan koop- en huurwoningen. De gemeentelijke politiek en de ambtenaren die woningbouw in hun portefeuille hebben gingen vervolgens flink aan de slag met plannen voor de korte en middellange termijn.

Langer thuis

De conclusie was dat er op korte termijn tienduizenden huizen bijgebouwd moeten worden om de meest urgente woningnood terug te brengen. De regering heeft zelfs plannen gedeeld dat er tot 2030 1 miljoen nieuwe woningen gebouwd moeten gaan worden. Door de overspannen markt is het bijvoorbeeld voor starters bijna onmogelijk om tegen een redelijke prijs een fatsoenlijk huis te kopen. Zo vinden studenten en starters zeer moeilijk een appartement, kamer of woning. De prijzen stegen binnen één jaar met maar liefst met 20 procent.

Opknapper

De verleiding wordt dan groot om op het Friese platteland, waar woningen nog enigszins betaalbaar zijn, een opknapper te kopen. Voordat je een bod gaat doen is het raadzaam om dan eerst een taxateur en een bouwexpert in de arm te nemen. Laat die het ‘opknappertje’ van boven tot in de fundering goed onderzoeken. Vooral huizen met een bouwjaar van voor 1985 zijn het onderzoeken waard. Bij deze oudere huizen zit vaak nog een houten vloer die makkelijke gebreken kan vertonen. Vocht, droogte of schimmel zijn problemen die je niet wilt tegenkomen als je al éénmaal in een volledig ingericht huis woont. Merk je dat er kou van onder de vloer vandaan komt, dan is houtenvloer isoleren een eerste vereiste. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Dit is eigenlijk altijd werk voor een specialist. Hou er in ieder geval rekening mee dat het onder de vloer niet te droog of vochtig wordt en dat het hout goed kan blijven ademen, zodat rotting wordt voorkomen. Met al deze tips & tricks wensen we je veel succes met het kopen van een huis in Fryslân.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.