heit&mem

De boekrecensie van Wietske: ‘Tomke op it iis’

x 20 januari 2022

Opnieuw ligt er een mooie uitdaging voor mij klaar. Dit keer mag ik een recensie schrijven over een boekje van het welbekende Friese jongentje Tomke. En tja wie kent dit ‘gesellige jonkje’ nou niet? “Tomke mantsje altiid blier, mei syn moaie krol yn ’t hier” wat valt er nog te vertellen over hem?

Toch heeft schrijfster Geartsje Douma het weer voor elkaar gekregen. Er zijn namelijk vier nieuwe boekjes verschenen die gezamenlijk verkrijgbaar zijn in een mooie stevige band. Het thema van de boekjes is “de seizoenen”. Naast “Tomke en de bijen”, ‘’Tomke op fakânsje” en “Tomke nei de bosk” is ook “Tomke op it iis” verschenen.

Het verhaal gaat over Tomke en Romke in de winter. Op een dag komen ze buiten en ontdekken dat ze op de vijver kunnen staan! In de fijne cadans van de rijmende zinnen begint het verhaal: “Waarm ynpakt komt Tomke bûten. Hy rint nei de fiver ta. Ha! Der leit iis op it wetter. Gau ropt er Kornelia. Dan begint het grote avontuur, Tomke leert hoe hij moet schaatsen en Romke is hem daarbij op zijn eigen manier van dienst. Natuurlijk ontbreken ook Kornelia haar wijze lessen niet. Het fijne van Tomke zijn de alledaagse gebeurtenissen die kort beschreven zijn. Hierdoor erg herkenbaar voor de kinderen van verschillende leeftijden. Persoonlijk vond ik het einde ook goed vormgegeven. Na een lange koude dag buiten ‘lekker smikkelje fan de snert mei woarst en spek’. Wie herkent dit nou niet en heeft daar stiekem na het lezen van dit boekje ook geen zin ;-)?

Door de bekende vormgeving en de illustraties van Luuk Klazenga past dit boekje mooi in de rij van zijn voorgangers. Op de vraag: “wat vind je leuk aan dit boekje?” antwoordt onze 3-jarige zoon: “de kleuren”.  Toch is dat niet het enige want hij “schaatst” nu regelmatig door de kamer.

Onze 5-jarige dochter herkent zichzelf in het op de kont vallen en noemt dit dan ook als leukste aspect van het boek.

Kortom, het boekje “Tomke op it iis” is weer een mooie aanvulling op de collectie Tomke boekjes die al verschenen zijn.

Door Wietske Siemensma, mem van Elise (5 jaar), Seth (3 jaar), Micha (0 jaar)

 

Tomke op it iis is foar € 6,50 hjir online te bestellen.

-> Wietske is lid fan it Afûk-boekpanel. Wolsto dy ek oanmelde, boeken tastjoerd krije en dêr wat oer skriuwe? Sjoch dan hjir foar mear ynformaasje.

 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!