heit&mem

Dit is wat jij moet weten over de aansprakelijkheidsverzekering

x 1 april 2023

Een Aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die dekking biedt tegen schade die je per ongeluk veroorzaakt aan anderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je tijdens het fietsen tegen iemand aanbotst of wanneer je per ongeluk een glas rode wijn over het tapijt van je buurman morst. Met een Aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen de kosten van deze schadegevallen. Het afsluiten van een Aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Als je zonder deze verzekering schade veroorzaakt, ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor de kosten. Deze kosten kunnen hoog oplopen, vooral als het gaat om letselschade. Met een Aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je in financiële problemen komt als je per ongeluk schade veroorzaakt. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat dit aardig in de papieren kan lopen. Neem bijvoorbeeld alleen al eens het herstellen van de schade aan een bank waar je een glas rode wijn overheen hebt laten vallen.

De dekking

Bij het afsluiten van een Aansprakelijkheidsverzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingsbedragen. Het is belangrijk om te kiezen voor een dekking die past bij jouw situatie. Als je bijvoorbeeld een gezin hebt met jonge kinderen, is het verstandig om te kiezen voor een hogere dekking, omdat kinderen vaak onbewust schade kunnen veroorzaken. Daarnaast kun je ook kijken naar aanvullende dekkingen, zoals een gezinsdekking of een dekking voor huisdieren. Hierbij kun je het best ook kijken naar een wat lager eigen risico. Je kunt namelijk wel een lage premie betalen, maar wanneer je bij iedere claim een flink bedrag aan eigen risico kwijt bent, kan het raadzaam zijn om maandelijks wat meer te betalen.

Welke schade wordt vergoed?

Een Aansprakelijkheidsverzekering dekt over het algemeen alleen schade die per ongeluk is veroorzaakt. Als je opzettelijk schade veroorzaakt, ben je niet gedekt. Ook schade die je veroorzaakt tijdens het uitoefenen van je beroep of bedrijf valt niet onder de dekking van een Aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor dien je een aparte verzekering af te sluiten, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dus sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af via Alpina.nl, dan kan het zijn dat je voor andere zaken een aanvullende verzekering nodig hebt, zodat ook deze schade wordt vergoed wanneer je een claim indient bij je verzekeraar.

Vergelijk je verzekering jaarlijks

Het vergelijken van verzekeringen is ontzettend belangrijk. Door verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken kun je namelijk flink besparen op je premie en zorgen dat je niet te veel betaalt voor je verzekeringen. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of je huidige verzekeringen nog wel passen bij je situatie. Wellicht zijn er verzekeringen die je niet meer nodig hebt, of zijn er verzekeringen die je juist wel nodig hebt, maar nog niet hebt afgesloten. Het vergelijken van verzekeringen kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je bijvoorbeeld online verschillende vergelijkingssites raadplegen die je kunnen helpen bij het vergelijken van verzekeringen. Hierbij kun je vaak verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken op premie, dekking en voorwaarden. Daarnaast kun je ook altijd contact opnemen met een verzekeraar voor meer informatie en advies over het afsluiten van verzekeringen.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.