heit&mem

De meestgestelde vragen over meertalig opvoeden

Meertalig opvoeden. Hoe doe je dat? Hier de meestgestelde vragen mét antwoorden voor je op een rijtje.

Dieuwke van der Meer 15 juli 2023

1. Kunnen we ons kind de Friese taal meegeven, ook al spreken we zelf geen Fries?

Ja, er zijn u al veel gezinnen voor gegaan. Er is genoeg hulp om u heen. Denkt u daarbij aan mooie prentenboeken, websites, dvd’s en televisieprogramma’s. Maar ook Friestalige peuterspeelzalen, kinderopvang, buren en vrienden kunnen voor een Friestalige omgeving zorgen. En dan zijn er natuurlijk ook nog mogelijkheden om als ouder het Fries te leren.

2. Wat als maar een van de ouders de Friese taal spreekt?

Veel families in Fryslân spreken meer dan een taal en willen net als u hun kind het beste van twee werelden meegeven. Het is wel het beste dat kinderen dezelfde taal gebruiken bij dezelfde persoon. Maar er zijn geen vaste regels, u kunt hierover zelf afspraken gaan maken.

3. Wanneer kunnen we het beste Fries beginnen te spreken?

Hoe eerder, hoe beter. U kunt gerust vanaf de geboorte al beginnen. Kleine kinderen pikken een taal op zonder dat ze het zelf door hebben. Hoe jonger ze zijn, hoe makkelijker het voor iedereen is.

4. Zijn meerdere talen niet verwarrend voor kinderen?

Nee! Wanneer kinderen woorden en talen doorelkaar halen, betekent het niet dat het verwarrend voor hen is. Dit hoort gewoon bij het leerproces. Wanneer ze ongeveer vier jaar zijn, zullen ze de talen beter kunnen scheiden.

5. Zullen mijn kinderen twee talen net zo goed leren als een?

Er is geen limiet aan wat een kind aan talen kan leren. In sommige landen spreken hele jonge kinderen drie of vier talen. Meestal helpt de ene taal de andere, en wordt het gemakkelijker om andere talen te leren.

6. Ik wil graag dat mijn kind naar een drietalige school gaat, maar ik ben bang dat ik dan niet kan helpen met het huiswerk.

Geen zorgen, u staat er niet alleen voor. Wanneer uw kind drie of vier jaar is, zal uw kind al voor u kunnen vertalen. Leraren zullen u ook kunnen helpen. Maar het belangrijkste is dat u uw kind aanmoedigt! Het huiswerk moeten ze tenslotte zelf doen.

Geef je kinderen een goede start. Wanneer ze volwassen zijn, zullen ze je dankbaar zijn.

Zie ook: de digitale taalgroeimeter
Klik hier voor de folder: talen kleuren je leven

Boekentip: Meertalig opvoeden

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.