heit&mem

Zelfstandig spelen

Iedere moeder herkent zich in de drukte die het ‘runnen’ van een gezin met zich meebrengt. Elke maand deelt werkende moeder Esther (42) haar struggles met pedagoog Sandra Russell. Deze maand gaat het over zelfstandig spelen. Soms lijkt het alsof kinderen alleen maar blij worden van een tablet of een spelcomputer. Kan dat ook anders? 

Joukje de Jong 7 november 2016

Vermaken
Esther is moeder van twee prachtige zonen van 5 en 9 jaar, getrouwd met Jacco en werkt 32 uur per week. Ze vertelt: “Opnieuw was het ploeteren in de herfstvakantie. Hoe kan het toch dat mijn jongens zich zo slecht kunnen vermaken? Ze gaan van de tablet naar de televisie. Waar is de tijd van het buitenspelen gebleven? Ik heb weinig voor mezelf kunnen doen. Voor mijn gevoel moest ik de kinderen constant vermaken. Na een week vakantie ben ik bijna blij dat ik weer aan het werk mag en dat voelt niet goed. Hoe hou ik het gezellig, zonder dat ik de kinderen telkens moet vermaken of dat er een beeldscherm aan te pas komt?

Ze gaan van de tablet naar de televisie.

Suggesties geven
Sandra Russell is pedagoog bij Cedin en snapt Esther goed. “De situatie die jij schetst is heel herkenbaar Esther. Ik krijg hier regelmatig vragen over van ouders die voor opvoedondersteuning bij ons langskomen. De wereld is in de afgelopen 30 jaar drastisch veranderd en dat vraagt om andere oplossingen. Waar vroeger buiten gespeeld werd, kunnen de kinderen van nu nauwelijks meer zonder een tablet. Bedenk je wel dat er vroeger weinig alternatieven waren voor het buiten spelen, de keuzes zijn nu legio en dat is best lastig. Ook voor jouw jongens, ze zijn nog jong. Daarom is goed dat jij suggesties geeft.

Zorg voor een voorspelbare begrenzing. Dat heeft alles te maken met jullie afspraken en huisregels. Hoe duidelijk zijn die voor je kinderen? Stel bijvoorbeeld als regel dat er in de vakantie niet voor 16:00 uur naar de televisie/tablet gekeken mag worden en wijk daar niet vanaf. Zo weten je kinderen dat je het meent en stoppen ze op den duur met het vragen. Als je toch toegeeft zal je zien dat ze vaker zullen doorzeuren. Het loont namelijk de moeite omdat het soms toch mag. Kijk eens goed naar jullie routines en geef waar nodig beter aan wat wel en niet mag. Hoe duidelijker de routine, hoe beter je kinderen kunnen voorspellen of het zin heeft om wel of niet te zeuren.

Zorg voor een voorspelbare begrenzing.

Leren spelen
Wat betreft het spelen; dat moeten kinderen leren. Spelen gaat niet vanzelf, terwijl een filmpje kijken op een tablet heel makkelijk is. Ga daar dus mee aan de slag. Om te beginnen hebben je kinderen jou nodig om op te starten met een spel of een knutselwerk en om dat vol te houden. Dat vraagt duidelijke instructies van jou. Geef goed aan wat je van je kinderen verwacht. Zorg ervoor dat je belangstelling hebt voor hun succes en geef ze een compliment voor hun inzet. Langzaamaan gaat het dan steeds meer vanzelf.

Routines zullen je rust geven. Er blijven nog genoeg momenten over voor spontane acties, maar in het drukke leven van nu is een beetje voorspelbaarheid heel fijn voor kind en ouder. Heel veel succes Esther, ik hoor graag hoe je ermee aan de slag bent gegaan.”

In het kort:

  • Leer je kinderen alleen te spelen door samen op te starten
  • Maak vaste afspraken rond gebruik van beeldschermen
  • Denk vooraf na over de invulling van een vakantie en deel dit met je kinderen
  • Routines geven voorspelbaarheid en duidelijkheid
  • Wees consequent zodat het niet meer loont om te zeuren

 

Heb je ook een vraag?
Neem dan contact op met Cedin via zorg@cedin.nl of 088 0200 300, wij helpen je meteen! Kijk voor meer informatie over Cedin op www.cedin.nl

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!