heit&mem

Xera Raíz

Muziek en mythologie uit Asturië
Kom jij kijken, luisteren én meespelen met Xera Raíz? Flavia, Carlos, Vérval en Sander spelen op traditionele instrumenten uit Asturië zoals de hurdy-gurdy, de viool en de bodhran. Ze nemen je mee naar de wereld van de oude sprookjes uit Asturië, ten noordwesten van Spanje.

De slang/ EL CUÉLEBRE

El Cuélebre is een onsterflijke slang en als hij groeit, verharden de schubben en krijgt hij twee vleermuisvleugels waarmee hij naar de Arctische zeeën kan vliegen. Daar zorgt hij voor wezens en schatten die in de diepte wonen. Er kunnen ook zeven hoofden en een top aan de slang groeien. Soms kan hij een spookachtige prinses en haar bruidsschat beschermen. De enige manier om hem te doden is door het op de keel te spietsen, want daar zijn de schubben zwakker.

 

Eénoog/ EL NUBERU

Eénoog is een grote lelijke, éénogige man met een zwarte gerande hoed en dierenhuiden. Hij reist over de wolken en maakt donder en hagel. Hij amuseert zich door geiten te scheren en hun wollen haartjes in elke hagelsteen te stoppen. Soms, als de bliksem op de grond valt, komt hij naar beneden. Als een herder hem verwelkomt en vriendelijk is, zal de Nuberu hem een ​​goed seizoen gunnen. De Nuberu blijft weg bij beierende kerkklokken, als je laurier in de voortuin van het huis brandt, of als je keukengerei in de vorm van een kruis op dezelfde plaats zet.

De kleine man / EL TRASGU

El Trasgu is een kleine rusteloos mannetje met een rood jasje en een hoed. Hij maakt ’s nachts geluiden, verplaatst de dingen, bevrijdt ’s nachts het vee en doet nog meer vervelende dingen. Hij heeft een gat in zijn linkerhand. Wil je hem van je huis weg te schoppen, daag hem uit om drie onmogelijke dingen te doen: draag water in een rieten mand, verander zwart leer in wit en houdt lijnzaad op de linkerhand.

De vrouw/ LA XANA

La Xana ziet eruit als een roodharige vrouw. Ze woont in een grot of in een fontein en ze is erg rijk. La Xana is spookachtig en je moet erg moedig zijn om hun betovering te verbreken. Ze kan veranderen in een slang en eist drie kusjes op haar mond om weer in een vrouw te veranderen maar dan mag noch God noch de heiligen ondertussen worden genoemd. Hij die succesvol is, mag met haar trouwen en een nieuwe stam stichten.