heit&mem

Memmie is even bezig

Nynke Dijk 4 mei 2016

Lieuwe is erg hulpvaardig. Dat gaat zover dat hij zelfs graag het wc papiertje op bet toilet voor me afscheurt. En wanneer ik ” ja ” zeg, drukt hij vervolgens met een grote glimlach de spoelknop in. Apetrots! Jancko is de hooligan van de twee. Hij vindt het een mooi spel om een wc rol te pakken en het huis er mee te versieren. Engelse voetbalfans zijn er niks bij.

Maar je hebt van die momenten dat je niet zit te wachten op bezoek van je kind in het toilet. Terwijl ik vanochtend net mijn best zat te doen kwam er een blond en nieuwsgierig koppie door de deur. ( ik durf de deur niet zo goed op slot te doen).
“Memmie is even bezig” , zei ik. En met een wat ongemakkelijk gevoel deed ik snel weer de deur dicht en hoorde hem vervolgens hard huilen.
Hoe leg ik uit dat hij niet bij mijn toiletbezoek mag zijn omdat wij als volwassenen hebben geleerd dat toiletbezoek iets is dat je in stilte doet, met de deur dicht en bij voorkeur op slot?

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen zichzelf kunnen zijn. Maar hoeveel schaamte-regels ga ik ze ongemerkt eigenlijk aanleren en opleggen omdat wij grote mensen hebben bedacht dat iets vies is of schaamtevol?
Zowel Lieuwe als Jancko zijn de afgelopen week een keer in een hoekje weggekropen waar ze maar niet uit wilden komen. Naderhand bleek dat ze een vieze luier hadden. Is dat al schaamte? En heb ik dat zelf in de hand gewerkt, Vraag ik me af?
De jongens zijn nog niet zindelijk. Hopelijk komt er een mooie zomer aan. Dan kunnen ze rondlopen in de tuin zonder luier. Mijn moeder zegt dat dat de beste manier is om zindelijk te worden.
Het is in ieder geval een schaamteloze manier. Laten we hopen dat het lukt en dan meteen in stereo. Leve de vrijheid!

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!