heit&mem

Hormonen

Anouk Tijmensma (28) is 23 wiken yn ferwachting. Anouk en har freon Mark wenje mei soantsje Niyo (3) yn Drylts.  Mei syn trijen sjogge sy út nei de komst fan in nij libben yn juny.

Ciska Noordmans 5 juni 2015

‘De eerste 14 weken was ik misselijk. Met een klein mannetje over de vloer heb je niet zoveel tijd om daar lang bij stil te staan. Gelukkig kan ik nu volop genieten van de zwangerschap. Ik probeer zolang mogelijk door te gaan met de dagelijkse dingen. Naast mijn parttime baan dans ik bij Dance Explosion, een productiegroep voor talentvolle jonge dansers in Sneek. Op dinsdag train ik mee, maar meedansen in de voorstelling van juni, dat gaat niet meer lukken. Ik merk nu al dat ik bepaalde oefeningen een beetje moet aanpassen. Nu ik weer zwanger ben, vind ik het leuk om samen met Mark opnieuw bezig te zijn met mijn babylifestyle webwinkel, mam-anouk.nl. Meestal kom ik met de ideeën voor de babykamer en maakt Mark de spulletjes  van steigerhout. Toen ik net bevallen was van onze eerste zoon Niyo kreeg ik last van vage klachten. Zo erg dat ik een jaar thuis kwam te zitten. Toen werd het idee voor de webwinkel geboren. Ik was moe, had last van hartkloppingen, ik had het warm en vergat van alles; concentreren was moeilijk. Eerst dacht ik, ‘ach, het zijn de hormonen’, maar het ging niet over. Via de huisarts belandde ik bij de internist, die al snel constateerde dat mijn schildklier niet meer functioneerde. Er is nog veel onbekend over de combinatie van schildklier en zwanger zijn. Veel vrouwen blijven rondlopen met de vage klachten en belanden in een postnatale depressie. Want je wordt er behoorlijk down van als je lange tijd je eigen ik kwijt bent! Het gevolg is dat ik nu een leven lang medicijnen moet gebruiken om de hormoonhuishouding te reguleren. We waren benieuwd of onze kinderwens voor een tweede in vervulling zou kunnen gaan, maar gelukkig hoefden we niet lang te wachten.

Ik probeer bewust tijd te maken voor deze zwangerschap. Via de verloskundigenpraktijk ga ik nu naar de bijeenkomsten van Centering Pregnancy. Het is een groep van zwangere vrouwen met wie je ervaringen kunt delen, onder begeleiding van een verloskundige. Je krijgt elke keer weer nieuwe inzichten. Zo was er een moeder die vertelde dat haar kind na een concert met zware tonen lange tijd heel rustig was gebleven. Normaliter zou je hier misschien onzeker van worden, nu kun je het herleiden en leer je te luisteren naar je lijf. Ik ruik ook veel beter dan voorheen en de opruimwoede heeft weer toegeslagen. Het heeft vast te maken met de moederlijke instincten die geactiveerd worden.

Niyo vindt de groeiende buik ook erg interessant en verheugt zich op de komst van zijn kleine broertje. Vanaf het begin hebben we hem meegenomen naar de verloskundige en betrekken we hem bij de zwangerschap. Niyo kreeg de eer het grote nieuws aan de opa’s en oma’s te vertellen. We hadden thuis goed geoefend met het zinnetje “Mama heeft een baby in de buik”, en alle ouders stonden perplex. Ze konden het bijna niet geloven!’

Uit: heit&mem nr. 1 2015

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.