heit&mem

Mijn kind heeft denkbeeldige vriendjes, is dat wel normaal?!

Ietsje Sieperda 20 juli 2016

Zo, van de ene op de andere dag sprak ze over Nini. Eerst dacht ik dat haar iets te binnenschoot van een tv programma of een boekje, maar nee, Nini was blijkbaar ontstaan en gecreëerd in het hoofd van mijn kind en ze zat er helemaal vol van.  Of ze nu buiten speelde, in de auto zat, onder de douche stond of ze aan tafel kwam voor het eten, Nini was erbij. Samen voerden ze hele gesprekken, dochterlief lachte heel wat af en ze vertelde ons regelmatig wat Nini en zij allemaal deden en zeiden.

Is dit wel normaal?

Ik kan me voorstellen dat wanneer je dit ook meemaakt met je kind, je niet goed weet wat je er mee aan moet. Je vraagt je misschien af of het een teken van eenzaamheid is, of een tekort aan liefde en aandacht.  ‘Is dit wel normaal dat mijn kind onzichtbare vriendjes ziet en hier helemaal in op gaat?’ Gelukkig heeft onderzoek aangetoond dat er absoluut geen reden tot paniek is. Denkbeeldige vriendjes worden bedacht door kindjes die beschikken over veel fantasie en juist heel sociaal zijn. Het wordt als een stukje vrijheid ervaren om met een vriendje te spelen en zelf helemaal te mogen bepalen wat jullie doen, welke regels er gelden en hierin de leiding te nemen.

Taalvaardig

Mooie bijkomstigheid is dat deze kinderen vaak een sterke taalvaardigheid ontwikkelen doordat ze nu met de denkbeeldige vriend al een heel verhaal bedenken en afmaken. Ook kan dit kind een verhaal of situatie heel goed en gedetailleerd navertellen, wat erg leerzaam is.

Hoe gaan we er mee om

Geen reden tot ongerustheid dus, maar hoe kun je er nu het beste mee omgaan? Geef je kind lekker de ruimte om met de fantasievriendjes om te gaan. Geef het de nodige aandacht en ga gewoon mee in het verhaal, maar laat je kind het verhaal invullen. Weet dat je kind zichzelf in de meeste gevallen heel goed bewust is dat dit vriendje niet ‘echt’ is. In heel enkele gevallen neemt het extreme vormen aan. Het kind blijft er dan in hangen, zondert zich af, verliest zijn enthousiasme en/of het verhaal neemt een negatieve wending. In dat geval is het wel verstandig om het te bespreken met een deskundige. 

Ietsje Sieperda
www.foarutcoaching.nl

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!