heit&mem

Brief aan alle moeders

Nynke Dijk 11 juli 2016

Lieve medemoeders,

Ik heb jullie hoog zitten. Laat me dat voorop stellen. Jullie hebben namelijk allemaal een of meerdere kinderen gebaard. En dat feit op zich is al een Olympische prestatie. Sterker nog: de meeste gouden medailles zijn daar niks bij.

Maar, er moet me wat van het hart.
Sinds wij moeders de weg hebben gevonden naar de site van Pinterest lijkt er een soort competitie te zijn ontstaan.
Lieuwe en Jancko komen steeds weer thuis met de weest waanzinnige creaties, gemaakt door de moeder van een kind dat jarig is of afscheid neemt. Het lijkt bijna wel een prestatie op zich te worden: het bedenken, maken en uitdelen. Van gehaakte hoedjes met Grover-ogen voor op een kleidoosje tot aan bellenblaastorens, versierd alsof het bouwwerken van Christo zijn.

Lieuwe en Jancko zijn over een week jarig. Ze worden drie en ik voel druk. Omdat ze op verschillende locaties moeten trakteren heb ik berekend dat er zo’n 40 traktaties moeten worden gemaakt. Keer twee. Ik schat in dat het haken van zo’n hoedje met ogen mij ongeveer 3 uren per exemplaar kost. Ik ben best creatief, maar ik kwam vroeger niet verder dan het haken van een paar “stokjes”. Laat die 320 uur haken maar zitten dus.

Let wel, ik houd ervan als iemand zich onderscheidt van anderen. Maar er zijn grenzen. Ik voel nieuwe woorden in het Groene Boekje aankomen: afscheidstraktatiestress, afscheidstraktatiewedstrijd, traktatieprestatie en in een vergevorderd stadium: De Olympische spelen voor traktatiemakende moeders.

Misschien ligt het aan mij en ben ik jaloers of kan ik de druk gewoon niet aan. Of ben ik simpelweg niet zo handig als jullie. En als dit nou bij onze mannen zou gebeuren, dan zou ik het nog enigszins begrijpen, al die Bokito’s met teveel testosteron. Maar mannen zie je nou eenmaal zelden met dit soort gelegenheden.

Vinden jullie het goed dat ik een beetje onderscheidend normaal doe met het trakteren? En de trend naar beneden weer wat inzet?
Ik verlang naar de halve kool in alufolie met blokjes kaas, worst en druiven op een prikker!

 

Liefs van Nynke,

aan traktatiestress lijdende moeder.

 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!