heit&mem

Watfoar boek past it bêste by myn bern?

Dieuwke van der Meer 11 juli 2016

Sommige kinderen kruipen uit zichzelf de boekenkast in, anderen hebben wat meer aanmoediging nodig. Het plezier in lezen kun je stimuleren door ervoor te zorgen dat je zoon of dochter in een passend boek leest. Een boek dat past bij het leesniveau van je kind en bij zijn of haar interesse. Maar hoe vind je dit boek? De Bibliotheek kan hierbij helpen.

Met een boek van een te laag niveau zit er te weinig uitdaging in het lezen. Ook door een boek dat te lástig is kan je kind het plezier in lezen verliezen. Het luistert dus nogal nauw. In de Bibliotheek zijn daarom alle boeken onderverdeeld in categorieën: A, B, C en D. Deze letters staan voor een bepaalde leeftijdsgroep. Alle boeken staan per leeftijdscategorie bij elkaar in een kast.

A = leesboeken voor de leeftijd van 6 tot en met 8 jaar
B = leesboeken voor de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar
C = leesboeken voor de leeftijd vanaf 13 jaar
D = leesboeken voor de leeftijd vanaf 15 jaar

Voor de kleintjes

Voor de jongere kinderen zijn er AB-boeken (baby’s), AP-boeken (voor peuters) en AK-boeken (voor kleuters). Op deze manier kun je nog beter het juiste boekje voor je kind uitkiezen, ook voor de allerkleinsten. Wil je graag advies of tips, dan kun je ook een medewerker in de Bibliotheek vragen. Zij kennen de collectie goed en kunnen leestips geven. 

Let op het thema

Net zo belangrijk als het kiezen van het juiste niveau, is het kiezen van het thema. Kies in ieder geval een boek met een onderwerp of verhaal dat hem of haar interesseert. Je kunt natuurlijk ook je kind zelf laten uitkiezen. Wie weet kom je met verrassende titels thuis.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!