heit&mem

15 minuten deis lêze, sa makkest it leuk!

Dieuwke van der Meer 11 juli 2016

Maar liefst duizend extra woorden per jaar. Zoveel leert een kind dat elke dag een kwartier leest. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind elke dag nieuwsgierig is naar zijn of haar boek? Tips van de Bibliotheek voor het stimuleren van plezier in lezen.

1)    Plezier in lezen begint met plezier in voorlezen. Zelfs een baby kun je al dagelijks voorlezen. Als (voor)lezen onderdeel wordt van de dagelijkse routine, is het ook op latere leeftijd makkelijker om tijd vrij te maken voor lezen. Bovendien zijn kinderen nooit te oud om voorgelezen te worden.

2)    Zorg dat lezen leuk is; prijs je kind als hij een boek pakt en beloon je kind als het boek uit is, bijvoorbeeld met een sticker op een zelfgemaakte leesmeter.

3)    Spreek af dat je kind een kwartier later op bed mag als hij een kwartier leest. Je zult verrast zijn, hoe goed dit werkt.

4)    Lees samen; bijvoorbeeld om de beurt een pagina. Zo is het boek sneller uit en dat motiveert.

5)    Vergeet niet, lezen kan op veel manieren. Ook stripboeken, moppenboeken, tijdschriften en luisterboeken zijn goed voor het verhogen van het leesniveau.

En de handigste tip van allemaal: ieder kind mag gratis lid worden van de Bibliotheek. Zo kun je in één klap kiezen uit duizenden kinderboeken. Ga naar de Bibliotheek bij jou in de buurt om je kind aan te melden.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!