heit&mem

Consequent zijn, hoe doe je dat?

Ietsje Sieperda 25 mei 2016

Het woord ‘consequent’ wordt vaak gebruikt en lijkt het toverwoord wanneer we het over opvoeden hebben. Ik betrap mezelf er op dat ik het woord ook vaak in de mond neem. Maar wat houdt dat precies in? En een veel betere vraag, hoe moeten we dat doen, dat consequent zijn? Vast makkelijker gezegd dan gedaan, of valt dat mee?

In de dagelijkse dingen, en met name in je gezin, kom je regelmatig situaties tegen waarin kinderen grenzen opzoeken. Jij bewaakt die grens en bepaalt de regels, toch?  

Wanneer het kind ‘in overtreding is’ wordt er een consequentie aan gekoppeld. Je wilt immers die grenzen bewaken. Toch zijn de regels lang niet altijd helder, zowel voor jou als voor je kind en valt het niet mee om altijd een passende consequentie uit de kast te trekken. 

6 tips die je helpen om consequent te zijn

  • Stel samen de 7 meest belangrijke regels op en doe dit in positieve zin**
  • Maak ze zichtbaar en bespreek ze met je kind(eren)
  • Bedenk een consequentie bij overtreding van de regels
  • Leg je kind deze consequenties uit
  • Kijk of je consequentie passend en haalbaar is
  • Kom de regels én afgesproken consequenties na

 

De laatste is van groot belang. Wat je regels en consequenties ook zijn, zorg dat je ze nakomt. Wanneer je niet doet wat je hebt gezegd zal je kind je niet serieus nemen. 

Hoe gek en tegenstrijdig het ook klinkt na deze tips, wees tegelijkertijd flexibel. Regels geven houvast, maar zijn niet altijd bepalend!
Mijn regel 1: Kijk en luister te allen tijde goed naar je kind: soms is er gewoon een geldige reden en heeft je kind vooral jou nodig in plaats van een preek of een consequentie. 
 

**Het woord nee/niet werkt als een roze olifant, wanneer je zegt er niet aan te mogen denken is dat juist hetgeen wat je wél doet. 

Voorbeelden: 
– ‘We zitten hier op de stoelen en banken’ waarmee je hetzelfde zegt als: ‘we staan en springen hier niet op de bank’ 
– ‘Leg de blokken maar rustig in de doos’  is de positieve benadering van ‘gooi die blokken niet in de doos’)

Ietsje Sieperda
Foarút coaching

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!