heit&mem

Hoe maak je het leuk aan tafel? 6 tips!

Bijna iedere ouder herkent het wel… strijd aan tafel. Je kind wil niet eten, blijft niet zitten of zit met een half bord spaghetti in zijn haar. Wat eigenlijk een gezellig en ontspannen samenzijn zou moeten zijn, veranderd vaak in veel frustratie bij ouders. Tijd voor wat tips om de sfeer om te buigen en te genieten van het samen eten aan tafel!

Dieuwke van der Meer 19 september 2023

1) Vast moment

Probeer ten eerste zoveel mogelijk op vaste momenten te eten. Regelmaat is erg belangrijk voor kinderen. Kondig bij je kinderen aan dat het eten bijna klaar is, zodat ze nog even hun spel af kunnen maken. Dit is beter dan een abrupt einde, waardoor de toon meestal al is gezet. Is jouw kind bij het avondeten vaak te moe, probeer dan voortaan het tijdstip iets naar voren te schuiven. Geef je kind niet teveel tussendoortjes, hierdoor neemt de eetlust voor de hoofdmaaltijden af.

2) Een mooi bord

Zorg voor een gezellig aangeklede tafel: een fleurig tafelkleed en een kleurrijk bord. Kinderen vinden het vaak prachtig! Zorg dat het bord van je kind niet te klein is. Op een klein bord lijkt één opscheplepel vaak al een berg! Een groter bord zorgt ervoor dat de hoeveelheid eten wat minder lijkt. Geef je kind passend bestek waarmee hij/zij goed overweg kan en natuurlijk een passende stoel. Laat je kind helpen met het dekken van de tafel, maar ook bij het bereiden van de maaltijd. Kinderen vinden dit geweldig!

3) Negeer negatief gedrag

Negeer negatief gedrag van je kind. Door negatief gedrag krijgen kinderen vaak aandacht en dat vinden ze reuze interessant. Heb je meer kinderen en eten zij wel goed, geef hen dan wel aandacht en complimenten. In het begin zal het negatieve gedrag waarschijnlijk toenemen omdat je kind gewend is daardoor aandacht te krijgen, maar als je volhoudt komt je kind erachter dat dit niet meer werkt! Door positief gedrag te belonen zullen ze uiteindelijk voor dit gedrag kiezen.

4) Afleiden

Als je kind niet wil eten helpt het soms om gedurende een gesprek met je kind hem of haar te helpen. Neem een extra vork of lepel en vraag bijvoorbeeld wat je kind op school heeft gedaan. Gedurende het gesprek help je hem/haar met eten en vaak is het bord leeg voordat ze het door hebben. Mocht je kind echt geen hap willen eten, dan haal je na 20 minuten, zonder er aandacht aan te geven het bord weg.

5) Goed voorbeeld

Eén van de belangrijkste adviezen: Geef als ouder het goede voorbeeld. Ga niet tijdens het eten de krant lezen. Benoem dat je het eten lekker vindt en geef degene die gekookt heeft een compliment.

6) Nieuwe smaken

Tenslotte het feit dat kinderen wel 10 tot 15 keer moeten proeven alvorens ze aan een nieuwe smaak gewend zijn! Laat je dus niet ontmoedigen. Bied nieuwe smaken meerdere keren aan en verwerk ze op verschillende manieren in de gerechten.

Ik hoop dat deze adviezen je kunnen helpen bij het bevorderen van een goede sfeer aan tafel.

Succes!

Corrie Nauta (voedings- en gewichtcoach)

 

Boekentip: Tip de muis wil niet eten

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!