heit&mem

Op school een engeltje en thuis een duiveltje!

Linda Peelen 18 mei 2016

Bente is een meisje van bijna 6 jaar als ze bij mij in de praktijk wordt aangemeld. Haar ouders zitten met hun handen in het haar.  Op school gaat het super goed, ze is heel behulpzaam, gezellig en werkt vol enthousiasme aan haar werkjes. Soms als een werkje even niet lukt raakt Bente gefrusteerd en wat bozig, maar dat zakt op school gauw weg. Maar thuis is Bente snel boos, duwt en slaat haar jongere broertje. Bente zit duidelijk niet lekker in haar vel.

“Het begint vaak al als ik Bente van school haal”, vertelt moeder. Ze begroet me amper, is boos en thuis wil ze niets. Als ze dan iets niet mag wordt ze boos, schreeuwt en haar jongere broertje moet het vaak ontgelden met een duw of een snauw.

“We hebben van alles geprobeerd”, vertelt moeder met een zucht. Bente zit regelmatig voor straf op de trap, maar ook dat heeft geen effect op haar geeft vader zorgelijk aan. Het is niet meer gezellig in huis, ook het avondeten is een ramp, Bente heeft moeite om stil te zitten en eet slecht.

Haar moeder kreeg via een bevriende buurvrouw wat onder ogen over hoogsensitiviteit. Haar buurvrouw zei: “Ik denk dat Bente hoog sensitief is.” Bente heeft veel oog voor detail, als de buurvrouw iets veranderd heeft in huis merkt Bente het als eerste op. Maar als er in de buurt harde geluiden zijn heeft Bente hier last van, tijdens het buitenspelen houdt ze regelmatig haar handen tegen haar oren. Bente’s fijngevoeligheid en sterk inlevingsvermogen in een ander was de buurvrouw opgevallen.

Haar ouders hebben mijn gratis e-book met meer dan 40 tips al gedownload en en herkennen veel kenmerken van hooggevoeligheid bij Bente. Ze hebben al veel tips uit mijn e-book toegepast, maar het lijkt erop dat Bente snel overprikkeld is en blijft. Haar ouders weten niet hoe ze Bente kunnen leren omgaan met de vele prikkels.

Hooggevoelige kinderen hebben een gevoeliger zenuwstelsel en hun hersenen verwerken alle prikkels veel grondiger. Mede hierdoor kunnen hooggevoelige kinderen sneller overprikkeld raken.

In mijn praktijk begeleid ik Bente een aantal keer en leer haar om te gaan met haar hooggevoeligheid. Bente leert zichzelf te beschermen tegen de vele prikkels op school, zodat ze niet meer overpikkeld uit school komt. Haar ouders krijgen tips anders te reageren op Bente als zij uit school komt. Ook juf past de tips die ze via moeder en mij krijgt toe waardoor er minder prikkels op Bente afkomen.

Inmiddels hoeft Bente niet meer voor straf op de trap te zitten. Ouders leren Bente echt te zien en kijken wat ze nodig heeft. Even stoom afblazen na school, door even samen hard fietsend naar huis te racen of stampend en rennend alle prikkels van de dag te ontladen. Soms even lekker met haar vuisten op de klei bonken in plaats van haar broertje te lijf gaan zijn tips waar ouders en Bente mee verder kunnen.

Bente zit weer goed in haar vel. De overprikkeling van Bente uitte zich voornamelijk thuis.

15 tot 20 procent van de kinderen is hooggevoelig. Er zijn een aantal basisoefeningen die je samen met je kind kan doen waardoor je kind lekker in zijn vel komt. Linda heeft deze oefeningen goed en helder beschreven in haar online cursus ‘Hooggevoelig kind? Start bij de basis!’.

Je kan in je eigen tijd en tempo aan de slag. Linda heeft verschillende audio’s en video’s voor je opgenomen, zodat ook jouw kind van zijn gevoeligheid zijn kracht kan maken.  

Linda: “Ik krijg mooie reacties van ouders én kinderen die de online cursus hebben gevolgd. Dat de oefeningen zo goed helpen en dat het zo fijn is naar mijn stem te luisteren, dat ik zo’n mooie en rustgevende stem heb ;-).”

Lijkt het je ook leuk deel te nemen? Wil je eerst meer lezen? 

Ja, ik wil meer weten

Linda Peelen (1977) is pedagoge en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Ze schreef het gratis e-book ‘Een hooggevoelig kind? 40 tips om je kind ondersteunen’. Linda heeft voor ouders, kinderen en professionals een online cursus ontwikkeld: ‘Hooggevoelig kind? Start bij de basis!. Ze woont samen met haar vriend en zoon Moos (2011) in het prachtige Friesland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!