heit&mem

Beleef de kracht van stoom in het Ir. D.F. Woudagemaal, Lemmer

Dieuwke van der Meer 30 maart 2016

Sietze met klasHet Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het is eigendom van Wetterskip Fryslân en maakt nog altijd deel uit van het waterbeheerssysteem. Sinds 1998 staat het stoomgemaal samen met 1031 unieke zaken op de lijst van Werelderfgoederen van UNESCO. Dat is niet zomaar wat!! Ontdek in de ervaar- en belevingsexpositie hoe het stoomgemaal werkt en waarom het nog steeds nodig is. Hier worden jong en oud geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân.

De interactieve expositie biedt een kijkje in de wereld van stoom, kracht en beweging. Ook is er een echte 3D film te bekijken! Zet jouw brilletje op en volg het verhaal van Jelle: lukt het hem om ervoor te zorgen dat Friesland niet onder water loopt? Help hoofdmachinist Jelle daarna in een speurtocht en doe de quiz. Heb je alle vragen goed, dan krijg je een echt diploma als hulpmachinist van het Woudagemaal.

Kids kijken 3dfilmMagistrale beleving van Stoom, Architectuur en Water

In het interactieve bezoekerscentrum van het Woudagemaal wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken, en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Zo wordt op een eenvoudige manier verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend als van een uitzonderlijke universele waarde.
Ruim 100 enthousiaste vrijwilligers van de Stichting ir. D.F. Woudagemaal verzorgen 6 dagen per week rondleidingen voor belangstellenden. Ook is er een audiotour app met beknopte rondleiding beschikbaar, die buitenlandse bezoekers in negen verschillende talen kunnen downloaden op smartphone of tablet.

Geopend in februari t/m december en in de kerstvakantie:
Di. – Za. 10:00 – 17:00
Zo. en feestdagen 13:00 – 17:00
( In juli en augustus ook geopend op maandag 10:00 – 17:00 )

Ir. D.F. Woudagemaal en bezoekerscentrum
Bezoekadres: Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer

Kijk voor meer informatie op www.woudagemaal.nl

 

BEKIJK HIER HET FILMPJE VAN KLOKHUIS OVER HET WOUDA GEMAAL!

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.