heit&mem

Wanneer je als ouder gelukkig bent, is jouw kind dat ook!

Joke Nauta 5 februari 2016

Hè, denk je? Dat is toch net andersom? Wanneer mijn kind gelukkig is, ben ik dat ook!

Ik zie het andersom. Wanneer wij als ouders écht gelukkig zijn, is ons kind dat ook. Een kind voelt echter snel wanneer dit waar is of niet… En wanneer het voelt dat jij niet helemaal gelukkig bent, zal het alles in het werk stellen om jou wel gelukkig te krijgen.

Hoe die dat doet? Door gedrag te laten zien wat je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Gedrag dat iets in jou raakt, waardoor je boos of verdrietig wordt. Of waardoor je ineens heel fel kunt reageren. Want daar zit namelijk nog een stukje bij jou dat nog gezien en geheeld mag worden. Dat raakt een pijnpunt aan waar je misschien liever niet naar kijkt. Laat staan dat je het eigenlijk wilt voelen.

Maar dat is nu juist wat jouw kind wel graag wil! Want die wil dat jij gelukkig bent, dat alles bij jou geheeld is. En dus prikt ie net zo lang tegen jouw pijnpunt aan, totdat jij besluit er iets aan te gaan doen! Is jouw kind hier bewust van? Weet hij dat hij dit aan het doen is? Nee! Dit gebeurt allemaal onbewust, jouw kind heeft geen idee waarom hij bepaald gedrag laat zien.

Het mooie is, dat wanneer jij ziet en je bewust bent van jouw pijnplek en er ook aan wilt werken zodat dit pijnpunt geheeld kan worden, dan stopt het gedrag van jouw kind! Zijn/haar taak zit er op! Op het moment dat jij weet wat het gedrag van jouw kind jou wil vertellen, kan jouw kind stoppen, omdat het onbewust weet dat de boodschap overgekomen is.

Jouw kind zal er dus alles aan doen om jou gelukkig te maken! En wanneer jij voluit kunt zeggen dat jij gelukkig bent en blij bent met jouw leven en met wie je bent (inclusief alle dingen die je niet leuk vindt aan jezelf bijvoorbeeld), dan geef je jouw kind de ruimte en vrijheid dat ook te zijn! En dat is het mooiste cadeau wat je jouw kind kunt geven!

Joke Nauta
www.delibbensbeam.nl

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!