heit&mem

Theedrinken, een mooie traditie

Het is goedkoop. Tijdens het afkoelen heb je tijd om bij te praten. En zelfs met een klontje suiker bevat het minder calorieën dan fris- of yoghurtdrank. Redenen genoeg om vaker thee op te nemen in het dagelijks kindermenu.

Aukje Mulder 30 mei 2019

Thee na schooltijd of ’s avonds na het eten. Als het aan kinder- en jongerendiëtist Nienke Wierdsma ligt, wordt die traditie weer in ere hersteld. Met een smaakje – zoals rooibos, zoethout of kindermelange – of een beetje melk. Een schepje suiker is ook niet erg. ”Er zijn kinderen die de energie die melk en suiker leveren, gewoon nodig hebben omdat ze die met hun activiteit en groei weer opmaken. Maar omdat steeds vaker calorierijke frisdranken worden geschonken en steeds meer peuters en kleuters overgewicht hebben, is het wel verstandig om te kijken naar het gebruik van toegevoegde suiker. Fris- en yoghurtdranken, limonadesiropen en ook diksap en roosvicee staan daar bol van. Het verraderlijke is dat je de suiker hierin niet kunt herkennen.”

Smaakjesthee

Zet meer thee op het kindermenu, vindt Nienke. ”Het is slim om een kind dat van zoet houdt, smaakjesthee te geven. Eventueel met een klontje suiker – dat is bewust te doseren en daar gaat het om. Als ouder zet je er dan al automatisch een rem op. Een Hollandse moeder zal in een beker thee niet snel vier scheppen suiker doen. Terwijl zij haar kind wel – met goede bedoelingen – diksap of roosvicee voorzet. Niet beseffend dat één glas daarvan vier klontjes suiker bevat.”

In de hectiek van alledag is theedrinken een rustpunt, vindt Nienke. ”Lukt dat niet na schooltijd dan misschien wel ’s avonds, dat is voor vrijwel iedere ouder in te plannen. Thee is een heerlijk drankje om ontspannen bij te worden. Omdat het warm is, blijf je er als ouder even bij om op te letten. Tijdens het roeren en laten afkoelen, praat je met elkaar. Hoe was je dag? Hoe was het op school? Het is een ander sfeertje dan wanneer er een limonade wordt gedronken. Die is snel naar binnen en voor je het weet, is je kind alweer weg en heeft hij soms niet eens in de gaten gehad dat hij heeft gedronken. Vooral het gehaast, onbewuste eten en drinken is een belangrijke oorzaak van overmaat.”

Ranja

Als ouders heb je de regie over de thuissituatie maar hoe is het op kinderdagverblijven? Cilia Pander-de Roos van kleinschalige kinderopvang Us Stekje in Drachtstercompagnie vertelt dat op haar kinderdagverblijf (16 kinderen) bijna geen thee wordt gedronken. ”Als een kind thee wil, dan kan dat. Maar een echt thee-moment hebben we niet. Hier drinken we ranja. Kinderen maken hun eigen keuzes bij het eten van zoet. ‘Eerst een hartige dan een zoete boterham’ is hier dus ook geen regel. We zijn daar niet star in. Als ouders heel strikt zijn, dan zijn ze bij ons niet aan het goede adres. Bij Us Stekje gaan we – wat eten en drinken betreft – wat losser met de regels om.” 

Nieuw beleid

”Bij ons is thee-drinken wel vanzelfsprekend en ik denk dat we in dit geval voor de troepen uitlopen”, zegt Tjits Roelé van Sinne kinderopvang in Leeuwarden. Hier worden, verspreid over 36 locaties, ruim 4.000 kinderen per week opgevangen. Tjits is clustermanager met voeding als aandachtsgebied. ”Na uitvoerig overleg met kinder- en jeugddiëtisten en met de GGD Fryslân besloten we bewuster met voeding en drinken om te gaan. In dat nieuwe beleid pasten thee en water beter dan limonade. Van nul tot zes jaar wordt de basisbehoefte aan suiker gelegd. Als je die kinderen thee zonder suiker laat drinken in plaats van yoghurtdranken en diksap is daar veel winst te behalen. We zien immers tegenwoordig steeds meer jonge kinderen met overgewicht en gaatjes in het melkgebit.”

Protesten

Twee jaar geleden werd het roer omgegooid. De kinderen kregen slechts één keer per dag een glas limonade voorgezet. Er was een beker melk bij de lunch en daarnaast alleen maar water of thee zónder suiker. Op de voorlichtingsavonden kregen de medewerkers een storm aan protesten over zich heen. Het nieuwe beleid was te streng, de kinderen zouden daar nooit aan wennen waardoor ze te weinig vocht zouden binnenkrijgen – zo werd er gedacht. Inmiddels is de storm geluwd en van tegenwind blijkt geen sprake meer. De kinderen weten niet beter en kiezen uit gewone, groene, sterremunt- en rooibosthee. De ouders zien hoe goed het gaat en willen niet anders meer. ”Het was echt een kwestie van wennen” zegt Tjits. ”Moraalridders zijn we niet. Wat ouders thuis doen, daar gaan wij niet over. Maar hier willen we een goed voorbeeld geven.”

Tip van de diëtist

Al vanaf vier maanden kan een kind slokjes thee leren drinken. Kies bijvoorbeeld voor rooibosthee. Omdat de hoeveelheid bescheiden is, zijn looizuur en theïne geen probleem. Je kindje is onderdeel van jullie gezin, kies daarom soorten thee die het beste bij jullie gezinsgewoonten passen. 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!

83% van de juffen en meesters vindt dat kids pas tot de basisschool toegelaten mogen worden als ze zindelijk zijn