heit&mem

Glinsterende ogen

Pff, het valt niet mee om een gezin met twee kleine kinderen te combineren met een drukke baan. Dat dacht ik een paar maanden geleden nog. Totdat ik ontslagen werd. Ik had verwacht dat het rustiger zou zijn om even baanloos te zijn. Geen drukke ochtendspits en geen schuldgevoel meer omdat ik niet bij de kinderen kan zijn. Nu denk ik wel eens: wás ik maar aan het werk.

Klasina van der Werf 26 oktober 2015

Allereerst begint onze dag al vroeg, heel vroeg. Daar komt bij dat we twee pittige dametjes hebben van 2 en 4 jaar met elk een eigen willetje. Gelukkig gaat de oudste sinds kort naar school waardoor ik niet meer zo vaak hoef te bemiddelen tussen de zusjes die elkaar af en toe letterlijk in de haren vliegen.

Nadeel van deze nieuwe fase is dat ik vier keer per dag naar school heen en weer moet lopen. Met kleuter én peuter. Want ik ben zo’n moeder die de jongste echt niet alleen thuis durft te laten tijdens haar middagdutje. Daardoor is ze meestal niet goed uitgeslapen en ook de oudste is door alle nieuwe indrukken op school aan het eind van de dag niet op haar gezelligst.

Op dat soort momenten mis ik mijn werk. Ik mis mijn collega’s, met wie ik over iets anders kan praten dan over poepen op het potje, de pop die ziek is of de laarsjes die verkeerd om zitten. Ik mis het om mijn koffie warm op te drinken en ik baal ervan dat ik ’s avonds, als ik eindelijk tijd voor mezelf heb, afgepeigerd ben.

Met terugwerkende kracht heb ik respect voor mijn eigen moeder en al die andere ouders die altijd fulltime voor de kinderen hebben gezorgd. Misschien ligt het aan mij, maar ik had nooit verwacht dat opvoeden zo zwaar zou zijn.

En toch overheersen de mooie momenten. Ook al is het maar 1 momentje per dag. Zo had ik deze week de inloopochtend voor heiten en memmen op de school van onze dochter Lena voor geen goud willen missen. Ze zwaaide vrolijk toen ze mij haar klas zag binnenlopen. Ze vertelde enthousiast over de poppenhoek, legde uit hoe ze het bordje moest omdraaien als ze naar de wc moest en ze wees me de tekening aan die ze had gemaakt. Dit was háár wereld en ik mocht daar even deel van uitmaken. Ze straalde. Die glinsterende ogen zal ik nooit vergeten. Daar kan geen baan tegenop.

Klasina van der Werf

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!