heit&mem

Robin syn kreamke is populair by toeristen

Klasina van der Werf 3 juli 2023

Robin Haakma (7) was nog maar vier jaar toen hij zijn eigen volkstuin begon. Hij helpt mee vanaf het zaaien tot en met het plukken. De aardbeien, boontjes en bloemen verkoopt hij vervolgens in het kraampje voor het huis in Burdaard waar hij met heit Sietse, mem Wilma en broertje Hidde (4) woont. ‘Us pake Tjalling hat it kreamke makke. It stiet by it wetter, dus dêr komme ek in protte toeristen’, vertelt Robin. Pake Sietse helpt ook mee. Als hij op de nabijgelegen brug zit, houdt hij in de gaten of iedereen wel betaalt, of hij vult de producten bij.

Courgettes en rabarber

Het kraampje begint steeds voller te worden, want Robin verbouwt ook courgettes en rabarber. Al vindt hij dat zelf niet zo lekker. Het meest populair zijn de eieren die de jonge ondernemer verkoopt. ‘Yn twa wiken tiid ferkeapje wy wol 1080 aaien’, zegt Robin trots. Hij moet weleens geld wisselen met klanten en daar is hij best goed in. Niet voor niets doet hij het goed met rekenen op school. De eieren koopt Robin bij een handelaar uit Elsloo, die ze via familie kennen. ‘Wy dogge alle aaien ien foar ien yn doaskes. Myn broerke helpt dan ek wolris mei. Al falt der ek wolris ien stikken’, lacht Robin.

Leuke reacties

Zelf hoeft hij niet altijd bij het kraampje te staan om zijn producten te verkopen. ‘Minsken kinne it jild yn in bakje dwaan, dêr sit in klepke op.’ Robin krijgt leuke reacties van mensen uit de buurt op z’n kraampje. Hij krijgt zelfs hulp van de buurman van zijn pake uit Damwâld. Die kweekt onder andere tomatenplantjes voor Robin, die de jonge ondernemer vervolgens kan doorverkopen. En in de herfst heeft hij aan de vrouw van het bloemenwinkeltje uit het dorp een goede klant. ‘Dy keapet myn pompoenen’, vertelt Robin. Het geld dat hij verdient, doet hij in zijn spaarpot en op zijn bankrekening. Over wat hij later wil worden is Robin duidelijk. ‘Nee, gjin hanneler, mar fuotballer.’

Skriuwer: Klasina van der Werf
Foto: Hippe Kiek Fotografie

Ut: heit & mem nr. 1 2023

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.