heit&mem

Kies voor een huisdier voor je kinderen 

x 8 mei 2023

Dromen je kinderen al enige tijd van een huisdier? Tijd om je te verdiepen in datgene wat je hiervoor nodig hebt. Denk aan een katten- en hondenmand, de voer- en waterbak van het dier, verschillende speeltjes voor het dier en in het geval van een kat een krabpaal om schade aan je nieuwe bank te voorkomen. Tegenwoordig schaffen veel huishoudens de benodigdheden voor hun huisdieren online aan, daar het aanbod er groter is dan in veel fysieke dierenwinkels. Het maakt leuke honden speeltjes kopen nog leuker! 

Tip: schaf de benodigdheden voor je huisdier samen met je kinderen aan. Niet alleen zullen zij het leuk vinden om zelf een speeltje voor het dier uit te mogen zoeken; ook leert het hen welke spullen benodigd zijn om een dier te kunnen verzorgen. 

Zorg voor voldoende vermaak voor je huisdier

Een huisdier heeft niet alleen verzorging nodig; het is minstens zo belangrijk om het dier te vermaken. Het verschilt van ras tot ras, hoe goed een dier alleen kan zijn. Voor een kat geldt normaliter dat deze zich makkelijker zelfstandig vermaakt, dan voor een hond. Een krabpaal helpt je samen met een mix van verschillende soorten kattenspeelgoed te voorkomen dat een kat uit verveling meubels in huis aantast. Denk aan de bank waaraan een kat kan gaan krabben, of denk aan de kabels van een televisie of lamp. Je moet er niet aan denken dat je kat er z’n tanden in zet. 

Tip: vaak zullen mensen katten- en hondenspeeltjes voor je kopen, wanneer zij je nieuwe huisdier voor het eerst bezoeken. Het kan een goede reden zijn om het aantal speeltjes wat je zelf aanschaft te beperken.

Dit kan een kind leren van een huisdier in huis 

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van een huisdier in huis op de ontwikkeling van jonge kinderen. Vaak wordt gesteld dat een huisdier het kind helpt diens verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen; het kind leert voor anderen, in dit geval een dier, te zorgen. Daarbij kan het de sociale vaardigheden van een kind ondersteunen; er is interactie tussen het kind en het huisdier. Ook helpt een huisdier in huis te voorkomen dat een kind al snel erg bang wordt voor bijvoorbeeld andermans hond. Een eenduidig wetenschappelijk bewijs voor het positieve effect van een huisdier op de ontwikkeling van een kind is er nog niet. Het precieze effect zal van kind tot kind verschillen. 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.