heit&mem

Resinsje fan Sytske Anne: Sipke komt op stoom

x 30 maart 2023

Sipke komt op stoom is een nieuw boekje in een van onze favoriete Friese boekenseries, met een wel heel bijzonder onderwerp: het Woudagemaal in Lemmer, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. De Sipke-serie gaat over de kleine spitsmuis Sipke en zijn pake, die typisch Friese avonturen beleven. In eerdere boekjes in deze serie maakten we bijvoorbeeld kennis met skûtsjesilen, fierljeppen en de Elfstedentocht. Extra leuk om onze zoontjes dit mee te kunnen geven, omdat we zelf niet in Friesland wonen. In Sipke komt op stoom gaat Sipke met zijn pake mee naar zijn werk als machinist in het stoomgemaal. Het is hoogwater en het Woudagemaal moet worden aangezet om het water weg te pompen. Het pompen komt maar niet op gang, maar waarom luisteren de grote dieren nou niet naar Sipke?

Een mooie uitnodiging om met je kind het gesprek aan te gaan.

Dit gouden boekje (“wauw mem, goud!”) combineert op een slimme manier een kennismaking met het Woudagemaal en haar technologie, met een boodschap over het klimaat (“en troch dy tegeltúntsjes kin it wetter net goed fuort”). Een mooie uitnodiging om met je kind het gesprek aan te gaan, en misschien wel samen aan de slag te gaan in je eigen tuin.

Het leuke aan de boekjes van Sipke is dat ze tweetalig zijn. Nu kan zowel mem als papa het boekje voorlezen. Wij vinden dat extra prettig, omdat er zeker voor jongere kinderen soms moeilijke woorden voorbijkomen. Dit stoort overigens niet. De tekst is op rijm en leest prettig, zowel in het Nederlands als in het Fries. Achter in het boekje staat niet alleen een beschrijving over hoe het Woudagemaal werkt, maar ook een uitleg van verschillende termen die in het boekje worden gebruikt, zoals het ketelhuis (tsjettelhûs) en de machinist.

Dat laatste spreekt bij ons zoontje enorm tot de verbeelding. Een machinist die niet op een trein rijdt, maar voor machines zorgt. Na het lezen worden de duplo en het kindergereedschap erbij gepakt, om zelf een machine met een grote schoorsteen te bouwen, en de rest van de middag is hij de machinist. Hij kan niet wachten om de volgende keer dat we in Lemmer zijn (waar mem is opgegroeid) zelf een keer een kijkje te gaan nemen in het Woudagemaal. Dit boekje is hiervoor de perfecte aanleiding, een echte aanrader.

Sytske Anne Wijntjes Bergstra


It boek ‘Sipke komt op stoom’ is foar € 9,99 hjir online te bestellen.

-> Sytske Anne is lid fan it Afûk-boekpanel. Wolsto dy ek oanmelde, boeken tastjoerd krije en dêr wat oer skriuwe? Sjoch dan hjir foar mear ynformaasje.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.