heit&mem

De recensie van Sarah: De letterfretter

x 16 februari 2023

Boekrecensie De letterfretter – Lida Dykstra

Samen met de letterfretter, een lieve draak, maak je in dit boek kennis met de klinkerklanken van de Friese taal. Dit gaat op een vrolijke manier met korte, fantasierijke gedichtjes. In elk gedicht staat één van de klinkerklanken die de Friese taal rijk is centraal. Nooit geweten dat dat er zoveel zijn. Een goede reden om de Friese taal te koesteren! Aan elk gedicht is ook een Friese plaatsnaam gekoppeld (met dezelfde klank als waarover het gedicht gaat – het boek zit slim in elkaar), waardoor het voelt alsof je met de letterfretter een reis door Friesland maakt.

Op de achterkant van het boek staat dat het boek geschikt is voor lezers van 0 tot 110 jaar. En daar zijn wij het helemaal mee eens. Samen met Mirthe lees ik het boek. Mirthe gaat sinds kort naar de basisschool en heeft interesse voor letters en woorden. Welke letters (her)ken ik, hoe moet ik ze schrijven en hoe spreek ik ze uit? Welke woorden zijn Nederlands, Fries, Engels? Samen bekijken we de letters in het boek en spreken ze uit. We proberen goed te luisteren naar de verschillende klanken, bijvoorbeeld van de letter A. Dat is soms nog best lastig. Gelukkig zijn er dan nog de verhaaltjes die tot de verbeelding spreken. Zoals de iisbear út Riis (klank i) die ’s ochtends direct begint met snoepen. En niet te vergeten de mooie illustraties. Er is van alles te zien en samen te bespreken!

Mirthe haar favoriet is ‘dat verhaal van die man achter de tralies’. In dit verhaal, Har Winsk (over de klank i, noaslûd), moet prins Rinse trouwen met dat aaklike mins út Grins (de prinses). Dat blijft grappig! Zelf beleef ik ook plezier aan het boek. Fries is niet mijn moedertaal, dus ik steek er het een en ander van op. De letterfretter heeft voor elke leeftijd iets te bieden. En dat hoeft niet per se om leren te gaan. Je kunt ook ‘gewoon’ genieten van de gedichtjes en illustraties, die bij jong en oud de fantasie prikkelen!

Door Sarah van der Meer (34) uit Jirnsum. Mem van Mirthe (4).


‘De letterfretter!’ is foar € 18,99 hjir online te bestellen.

-> Sarah is lid fan it Afûk-boekpanel. Wolsto dy ek oanmelde, boeken tastjoerd krije en dêr wat oer skriuwe? Sjoch dan hjir foar mear ynformaasje.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.