heit&mem

Kollum: Ik draag je verder

Kollum: Ik draag je verder

x 18 januari 2023

‘Ik kan het verkeerd hebben, maar ik begreep dat een draagdoek het meeste comfort geeft?’ Melissa is twee weken geleden moeder geworden van een prachtige zoon en vraagt mij in consult om haar en haar man te helpen bij het leren dragen van hun kindje. Ze heeft online al enige informatie gelezen over dragen en heeft ontdekt dat advies op maat belangrijk is. Ze wil weten wat voor hen de beste optie is, zodat ze ergonomisch, veilig én met vertrouwen hun kindje kunnen dragen. Daar help ik uiteraard graag bij. 

Voorafgaand aan het consult vraag ik Melissa om meer informatie, zodat ik goed aan kan sluiten bij hun situatie en wensen. Ze vertelt me onder andere dat haar zoontje geboren is na 37 weken zwangerschap, met een gewicht van 2530 gram. De ouders willen hem graag dragen, omdat ze tegemoet willen komen aan zijn natuurlijke behoefte aan nabijheid. Ze merken aan hun zoontje dat hij dichtbij wil zijn, dat hij in hun armen meer ontspannen is en minder huilt. En dat is logisch. Onze kindjes zijn ‘draaglingen’ en hebben daarmee instinctief de verwachting dat ze op ons lijf gedragen zullen worden, net als bijvoorbeeld aapjes en koala’s. Hechting is een eerste levensbehoefte van een mensenbaby en ligt aan de basis van een gezonde ontwikkeling. Baby’s hechten zich met behulp van hun zintuigen en vertonen actief hechtingsgedrag omdat ze zich ervan willen verzekeren dat er goed voor ze gezorgd wordt en ze niet alleen gelaten worden. Door sensitief te reageren op de natuurlijke behoeftes van onze baby’s ontstaat er een vertrouwensband tussen ouder en kind − een stevige fundering voor de verdere ontwikkeling van onze kindjes.

Het draagconsult met Melissa en haar man vindt plaats aan huis. Zo kunnen ze lekker thuis blijven met de kleine. Ik heb alle draagopties meegenomen die passend kunnen zijn bij een kindje met een gewicht van inmiddels iets meer dan 2600 gram en geef hierover uitleg. Melissa en haar man kiezen ervoor om te dragen met een geweven doek. Stap voor stap leer ik Melissa en haar man hoe ze de draagdoek veilig kunnen knopen, aangepast op hun kindje met zijn lage gewicht. Ze leren alles over de ergonomische houding van hun zoontje, hoe ze zijn lijfje de juiste ondersteuning bieden en hoe ze ervoor zorgen dat zijn nekje goed gesteund zit, om een veilige ademhaling te waarborgen. Aan het einde van het consult zit hun zoontje heerlijk in de doek. Groei maar goed, lief kleintje!

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.