heit&mem

De recensie van Wieke: Winterboek

x 11 december 2022

Dit is een prachtig winterboek voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Aan de buitenkant van het boek kun je niet zien hoe verrassend de binnenkant is. Maar eenmaal begonnen met lezen merk je direct dat het boek gevuld is met een grote verscheidenheid aan verhalen en opdrachten. Er staan namelijk heel veel verschillende verhalen en dingen om te doen in, wat voor een perfecte afwisseling zorgt en mooi aansluit bij deze leeftijdscategorie. Voor elke leeftijd is er wat te doen, te luisteren en te knutselen.

Onze kinderen, Eelke (5 jaar) en Jitske (3 jaar), hadden beide veel aandacht voor verschillende verhalen. Zo was Eelke direct verknocht aan de verhalen van Marten de Mûs en de opdrachten en herkende Jitske veel in de verhalen van Tomke. Er zijn veel verschillende opdrachten om te doen, zo staan er bijvoorbeeld kleurplaten in en kun je zelf een memoryspel maken. Er zijn ook opdrachten te doen waarbij er aandacht is voor tellen, begrijpend lezen en het herkennen van kleuren.

Het boek kent grofweg de opbouw van het winterseizoen; dat betekent dat er wordt begonnen met alle festiviteiten rond de herfst en 11 november, vervolgens komen Sinterklaas en de Kerstviering volop aan bod, met ten slotte de afsluiting van Oud en Nieuw. In het boek wordt aldoor afgewisseld met prachtige verhalen, gedichten en doe-opdrachten over alles wat bij de winter hoort. Er is erg veel variatie en uitdaging voor de genoemde leeftijden.

Verrassend vinden wij dat er bij ieder lied een QR-code staat aangegeven waarmee je middels de camera van je mobiele telefoon op de website komt waar je deze liedjes kunt afspelen. Erg leuk om te doen thuis aan bijvoorbeeld de keukentafel. Voor de beleving van het boek is dit een prachtige aanvulling, omdat je zo door het boek heen een verbinding maakt met de verhalen, de opdrachten en de muziek!

We hebben er nog een beetje moeite mee om in dit prachtige boek de knutselwerken te gaan doen want dat zou betekenen dat we in het boek gaan kleuren, knippen en plakken. De vormgeving is zo leuk gedaan dat het eigenlijk zonde is om dit te gaan gebruiken, maar daar is het wel voor bedoeld!

Kortom een erg afwisselend, uitdagend en vernieuwend boek om mee aan de slag te gaan voor zowel thuis alsook om mee te nemen op de (winter)vakantie!

 

Het winterboek is voor € 9,99 hier online te bestellen.

-> Wieke is lid van het Afûk-boekpanel. Wil jij je ook aanmelden, boeken krijgen toegestuurd  en daar wat over schrijven? Kijk dan hier voor meer informatie.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!