heit&mem

Woonverzekeringen, hoe zat dat ook alweer?

Wanneer je je nieuwe huur- of koopcontract hebt getekend, is het belangrijk om alles zo goed mogelijk te regelen. Je hebt een verzekering nodig voor jouw huis, zodat je bij brand of inbraak verzekerd bent voor de schade aan de woning, zoals inbraakschade of een keuken die helemaal kapot is. Maar je kunt je ook verzekeren voor alles wat in de woning staat. Daarvoor sluit je een woonverzekering af.

x 26 september 2022

Verschil opstal- en inboedelverzekering

Het is belangrijk om goed te weten wat het verschil is tussen de opstal- en inboedelverzekering. Er is namelijk niks vervelender dan geen schade uitgekeerd krijgen omdat je niet op de juiste manier verzekerd bent. Daarom kun je het beste kiezen voor een inboedelverzekering én een opstalverzekering.

Een inboedelverzekering verzekert je voor schade door brand, wateroverlast en inbraak, maar ook door blikseminslag, ontploffing, storm en schroei- en smeltschade. Schade door eigen schuld is meestal niet meegenomen in de verzekering, maar je kunt je hier wel extra voor laten verzekeren. Laat jouw kind je telefoon vallen en is hij kapot? Dan krijg je dat alleen vergoed als je extra bent verzekerd.

 

Eén verzekeraar

Je kunt, om dubbele schadeclaims te voorkomen, de woonverzekeringen het beste bij een verzekeraar verzekeren. Ook voorkom je hiermee dat je ergens níet voor verzekerd bent. In geval van brand is dat ook nog eens het gemakkelijkst. Je hebt dan geen discussies over wie welke schade vergoedt. En daar heb je in zo’n situatie ook geen behoefte aan.

 

Wat dekt de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering verzekert alles dat niet aard- en nagelvast is. Denk daarbij aan sieraden, stoelen, gordijnen, apparatuur. Maar ook buitenshuis worden dingen vergoed. Denk maar eens aan het tuinmeubilair, de grasmaaier en was dat aan de lijn hangt. Er zijn ook verzekeraars die schade aan jouw huisdieren verzekeren. Kosten van de dierenarts bijvoorbeeld kun je dan laten vergoeden. Je kunt jouw huisdieren ook extra verzekeren met een huisdierverzekering.

 

Woonverzekering en huren

Onder woonverzekeringen worden de opstal- en inboedelverzekering verstaan, maar in sommige gevallen wordt hiermee ook de aansprakelijkheidsverzekering aangeduid. Huur je de woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Jij bent zelf verantwoordelijk voor de verzekering van meubels, potten en pannen en kunst. Wanneer je huurt, is dus alleen de inboedelverzekering nodig. Overigens is deze verzekering niet verplicht, maar het is wel verstandig al jouw bezit te verzekeren.

 

Nieuwwaarde en dagwaarde

Het hangt af van bij welke verzekeraar je je verzekeringen onderbrengt, of je de nieuwwaarde of dagwaarde vergoed krijgt. De nieuwwaarde is de prijs op het moment van aanschaf. Met de dagwaarde bedoelen ze de waarde op het moment waarop de schade is ontstaan. Dat is dus de nieuwwaarde min de afschrijving. Hoe ouder je product (in de regel), hoe minder schade je kunt claimen.

 

Overstappen

Er zijn veel online vergelijkers voor verzekeringen. In sommige gevallen loont het om tussentijds over te stappen. Check daarom zo nu en dan de vergelijkingswebsites. Wanneer je in het eerste jaar al over wilt stappen, zul je moeten wachten totdat het jaar voorbij is.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.