heit&mem

Je hoeft geen expert te zijn om je eigen laminaatvloer te leggen

Laminaat is naast de traditionele vloerbedekking nog steeds enorm populair in de Friese slaap- en woonkamers. Door de makkelijke verwerking van het materiaal hoef je niet eens twee rechter handen te hebben om in een ruimte een laminaatvloer te leggen. Met wat hulp van je familie of vrienden is de klus meestal binnen een dagje gefixt.

x 20 juli 2022

De laminaatvloer is nog steeds enorm in trek als bedekking van vloeren in zowel grote als kleine bouwprojecten. Daarnaast is het een ideale ondergrond bij een kleine verbouwing of het aanbrengen van een vloer in een bestaande ruimte. Er zijn tal van soorten laminaatvloeren te vinden, waardoor er altijd wel een kleur of patroon is dat bij iemand in de smaak zal vallen.

Ga je het huis van heit en mem verlaten om buiten de provinsje Fryslân te gaan studeren dan komt er nog heel wat bij kijken. Het is in deze tijd beslist niet makkelijk om een betaalbaar onderkomen in één van de grotere steden te vinden. De huren stijgen maar door, ook voor kleinere appartementen en kamers in studentenhuizen. Hoewel je veel spullen mee zult nemen is de vloer iets wat je meestal nieuw aan gaat schaffen. Als student krijg je natuurlijk regelmatig medestudenten over de vloer, zodat deze wel eens een stootje te verduren zal krijgen. De keuze zal dan vallen op een stevig stuk vinyl of laminaat van goede kwaliteit die niet te duur mag zijn. Daarbij heb je de keuze uit verschillende soorten in diverse kleuren en patronen.

Het is niet altijd een eitje om een eigen kamer te hebben. Als je voor het eerst op kamers gaat wonen is het verstandig om een vloer te laten leggen waar je een aantal jaren op kan vertrouwen. Kies je uiteindelijk voor laminaat, bedenk dan wel dat je hierin verschillende kwaliteitsklassen hebt. Bij intensief gebruik kun je beter wat meer geld investeren zodat je er langer plezier van hebt.

Hulp

Het voordeel van laminaat is dat je met behulp van heit en mem de vloer binnen een dagje gelegd kan hebben. Het is wel zaak dat je een zo vlak mogelijke ondergrond hebt. Is dat niet het geval dan is een ondervloer een must. Bovendien is zo’n ondervloer isolerend en geluiddempend, zodat je eventuele onderburen minder last van jouw voetstappen hebben.

Gereedschap

Voordat je met heit en mem aan de slag gaat is het verstandig om eerst je nieuwe appartement goed op te meten, zodat je precies weet hoeveel pakken laminaat je nodig hebt. Om te meten is de rolmaat uitermate geschikt om altijd bij de hand te hebben. Vergeet ook niet het traditionele timmermanspotlood en een notitieblok om alle maten te noteren. Maak als het kan van de ruimtes een tekening op schaal en zet daarin alle lengtes en breedtes. Denk ook aan een rubber hamer, een trekijzer en een stootblok, zodat je de vloer zonder te beschadigen vast kunt klikken. Waarschijnlijk heeft heit wel een decoupeerzaag en een zwaaihaak in het hok, dus die mogen zeker niet vergeten worden. Tot slot bescherm je jezelf met goede handschoenen en eventueel een beschermingsbril. Met deze voorbereidingen en de ervaring van je familie wordt het laminaat leggen een koud kunstje.     

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.