heit&mem

Recensie ‘Kom út dy kraan’ van Carin

x 16 juni 2022

Een erg grappig verhaal, voor met name jongens, dat allemaal draait om de dappere Bouwe. Bouwe komt elke dag een kijkje nemen bij de bouwplaats. Hij zou de machines daar graag eens willen besturen. De bouwvakkers gaan elke dag schaften in de keet en dan vragen ze of Bouwe de bouwplaats in de gaten wil houden. Als er wél iemand de bouwplaats betreedt, dan moet hij de politie bellen. Maar terwijl hij op een dag op de uitkijk staat komen er twee jongens naar hem toe. Ze noemen hem ‘lytske’ en ze lijken hem uit te dagen. Bouwe kruipt onder het hek door en bestuurt dan echt de wals, de grote cementwagen en uiteindelijk ook nog die hoge kraan. De grote jongens bellen daarom de politie, ojee! Waarom doet Bouwe dat toch? Heeft hij zich laten opjutten óf is hij juist heel slim?

Het kaft van het boek ziet er al geweldig uit. Een opvallende knalgele kleur met daarop Bouwe die met een enorme hijskraan een politieauto in de lucht laat zweven. Aan de ene kant een boze agent en aan de andere kant een bange agent. Dit belooft je een grappig en ondeugend verhaal! Het boek leent zich uitstekend om voor te lezen aan peuters en kleuters. De zinnen zijn niet te lang en kunnen heel goed met verschillende intonaties of stemmetjes voorgelezen worden. De prachtige, grote illustraties op elke pagina ondersteunen het verhaal heel goed. Je raakt eigenlijk niet uitgekeken. Het verhaal is daarnaast erg herkenbaar, want welke jongen droomt er nou niet van om in het echt eens achter het stuur te zitten van zo’n grote machine? Ook de naam die gekozen is voor Bouwe is wel heel erg toepasselijk.

Als ik het verhaal aan mijn jongens voorlees kunnen ze eigenlijk niet geloven dat Bouwe die streken allemaal uithaalt. Waarom doet hij dat toch? Wil hij graag stoer doen? Of laten zien dat hij het heus wel durft? Een auto platwalsen en beton op straat storten, dat kan toch niet! Ze moeten er erg om lachen en vinden de zwevende politieauto heel grappig. Het verhaal loopt gelukkig voor iedereen goed af en heeft een nogal onverwacht einde. Eigenlijk voel je je een beetje beet genomen dat je de clou van het verhaal vanaf het begin af aan al niet ‘gezien’ hebt. Bij de volgende keer lezen let je daarom op hele andere dingen, dingen die je eerst niet zag. Dit maakt wel dat het verhaal van begin tot eind ontzettend goed in elkaar zit! Een échte aanrader!

Carin Wassenaar,  moeder van Timo (4) en Milan (6)

 

It boek ‘Kom út dy kraan!’ is foar € 14,99 hjir online te bestellen.

-> Carin is lid fan it Afûk-boekpanel. Wolsto dy ek oanmelde, boeken tastjoerd krije en dêr wat oer skriuwe? Sjoch dan hjir foar mear ynformaasje.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!