heit&mem

De rol van vaders en moeders in het ontwikkelingsproces van kinderen

Ouders zijn de eerste figuren die kinderen zien en nadoen. Kinderen zijn goede volgers, daarom moeten vader en moeder een team zijn dat altijd samenwerkt om harmonie in een gezin te vormen. Op deze manier kan je de mentaliteit en persoonlijkheid van kinderen ten goede vormen. De kleine dingen die thuis gebeuren, kunnen een grote impact hebben op kinderen. Bijvoorbeeld wanneer vader moeder helpt met het dragen van een shopper bag, of wanneer moeder vader helpt met het maken van werkkleding. Zulke dingen die kinderen elke dag zien, zullen hen inprenten dat we als mensen elkaar moeten helpen. Een harmonieuze familiale sfeer kan niet zomaar ontstaan. Het heeft een actieve rol van vader en moeder nodig op een continue en georganiseerde manier door middel van tweerichtingscommunicatie. Het kan dus een positief effect hebben op de groei en ontwikkeling van kinderen, zowel fysiek als emotioneel.

x 4 april 2022

 

Opvoedingspatronen die zich vandaag de dag ontwikkelen

Het patroon van ouderschap in het verleden en nu is veranderd. Dit komt door de invloed van zeer snelle sociaal-economische en technologische veranderingen. Als in het verleden kinderen hun ouders alles konden vragen, werden ouders figuren die altijd werden geïmiteerd en rolmodellen werden. Het lijkt er echter op dat die rol nu begint te verschuiven. Nu is het voor kinderen gemakkelijker om zelf via internet de antwoorden op hun vragen te vinden in plaats van het aan hun ouders te vragen. Zelfs kinderen kunnen nu hun eigen zebra rugzak kopen via een applicatie van hun mobiele telefoon zonder hun ouders te vragen om het te kopen. Aan de ene kant maakt dit het kind weliswaar zelfstandiger, maar de negatieve kant maakt juist de afstand nog groter en de communicatie tussen gezinsleden minder soepel. Daarnaast zijn er voorzieningen of instellingen buiten het gezin, zoals kinderopvang, verzorgers en speelgroepen, die steeds meer tijd van kinderen in beslag nemen.

 

De rol van ouders in het groei- en ontwikkelingsproces van het kind

Bouw eerst een band op met kinderen. De nabijheid tussen ouders en kinderen is een factor die de emoties en cognitieve vaardigheden van je kind vormt. Als kinderen zich dicht bij je voelen, zullen ze zich veilig en zelfverzekerder voelen. Ten tweede, vermijd het optreden van vaderloosheid of de afwezigheid van de vader. Als gezinshoofd zal de vader waarschijnlijk meer werken. Zorg dat je in ieder geval niet de tijd met je kind verminderd. Maak een moment van quality time tussen het kind en de vader. Je kunt beginnen met kleine dingen zoals samen een leren tas schoonmaken, samen de auto wassen, buiten spelen of gewoon een verhaaltje voorlezen als het kind gaat slapen. Ten derde: cultiveer genegenheid en wees een goed voorbeeld voor kinderen.

 

Technologie en media gebruiken als geletterdheid bij kinderen

Het is onvermijdelijk dat technologie en media nu vrienden zijn die je kind altijd vergezellen. In dit geval moet je slim zijn om het te gebruiken als een bron van geletterdheid voor de mentaliteit en groei van kinderen. Hoe kinderen positieve voordelen kunnen halen uit de media en technologie die tegenwoordig bestaat, hangt af van hoe jij je kind voorziet en faciliteert. Er is een verscheidenheid aan verfijning en gemak van media en technologie die educatief en gunstig zijn voor de groei van kinderen en het ouderschap dat je toepast .

 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.