heit&mem

4 tips voor het geven van een smartphone aan je kind

Beslissen wanneer je een smartphone met sim only voor je kind koopt, heeft volgens experts minder te maken met leeftijd en meer met actie van zowel de ouder als het kind. De echte vraag gaat dus niet over de juiste leeftijd of over de telefoon zelf, maar juist of je kind klaar is om de volledige toegang tot de wereld van volwassenen te hebben en of je de basis hebt gelegd om ze voor te bereiden op gezond en verantwoord apparaatgebruik. Gebruik ook de onderstaande vijf tips op dit gebied!

x 9 maart 2022

Ken je opties

Onderzoek de verschillende soorten technologie die beschikbaar zijn voor kinderen. Veel bedrijven maken apparaten speciaal met kinderen in het achterhoofd die ouders enige invloed op technologie bieden. In plaats van te kiezen voor wat experts een “fully-loaded” smartphone noemen, overweeg dan een minder model dat ontwikkelingsgeschikte privileges kan bieden, zoals de mogelijkheid om alleen ouders of een bepaald aantal goedgekeurde vrienden te sms’en, met behulp van pre- goedgekeurde apps en beperkte of geen toegang tot internet. 

Praat over technologie

Begin een doorlopend gesprek met je kind over hoe leraren technologie gebruiken, hoe vrienden het op school gebruiken en zelfs hoe je het zelf gebruikt. Stel vragen over wat je kind leuk vindt aan technologie. Is er een game of video die hij leuk vindt? Kom erachter waarom dit het geval is. In sommige gevallen kan het een signaal zijn dat je kind geïnteresseerd is in het daadwerkelijk doen van een soortgelijke activiteit. Denk ook met je kind na over de effecten die technologie op ons heeft. Denk met hem na over hoe hij zich voelt nadat hij veel videogames heeft gespeeld, versus hoe hij zich voelt nadat hij een tijdje heeft gelezen. Het doel is om kinderen te helpen bewustzijn op te bouwen en uiteindelijk te leren hun relatie met apparaten te reguleren.

Wees verstandig

De meeste dingen die op een smartphone kunnen worden gedaan, kunnen ook worden gedaan op de andere apparaten die je kind zou kunnen gebruiken, inclusief de apparaten die ze op school gebruikt. iPads, Kindles, laptops en standaard desktopcomputers kunnen allemaal video’s afspelen, apps installeren, sms’en en bellen. Denk niet dat je, omdat je je kind zijn eerste telefoon niet hebt gegeven, niet samen hoeft te praten over verantwoord, ethisch gebruik van deze apparaten.

Begin jong

Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar het introduceren van verantwoord apparaatgebruik is tegenwoordig een andere opvoedingstaak – zoals kinderen een boek overhandigen of hen vertellen hoe ze gezond moeten eten. In plaats van weg te lopen van het gebruik van technologie, beschouw het als een kans om je kind op te voeden, de juiste etiquette te demonstreren en regels uit te testen. Je zou immers nooit zeggen dat je een kind pas op de kleuterschool gaat voorlezen. We leggen boeken onmiddellijk in de hand van een kind. Apparaten vereisen een andere geletterdheid die we nodig hebben om ze voor te bereiden en te onderwijzen, dus begin hier ook vroeg mee. 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.