heit&mem

Hoe kun je je kinderen leren om energie te besparen? 

Het maken van energiezuinige upgrades in huis of het inspireren van gemeenschapsacties zijn niet de enige manieren om groen te worden. Voor blijvende verandering is het belangrijk om je hele gezin te betrekken bij het helpen van het milieu! Bij een energievergelijker kunnen jullie bijvoorbeeld samen kiezen voor een groene energieleverancier, maar het is ook belangrijk om met je kinderen minder energie te verbruiken in je huis. Je kunt je kids hierover leren door de onderstaande tips toe te passen.

x 31 januari 2022

Plant een tuin

Tuinen helpen natuurlijk het milieu, zelfs kleine containertuinen. Een tuin kan je kind meer verantwoordelijkheid geven en leren over planten en natuurlijke hulpbronnen. Je kunt samen voedsel verbouwen, zoals kruiden en groenten. Kinderen zijn trots op hun eigen creaties en daardoor zullen ze ook absoluut trots zijn op de tuin die jullie samen hebben geplant. 

Zorg voor bewustwording en educatie

Om ervoor te zorgen dat kinderen het besparen van energie waarderen, moeten ze begrijpen waar het vandaan komt. Bespreek met je kind het onderwerp energie en leg uit waar energie en elektriciteit vandaan komen. Er zijn veel kindvriendelijke websites die het concept uitleggen op een leuke en toegankelijke manier. Je kunt ook boeken ophalen in de bibliotheek hiervoor. 

Gebruik een “zet het uit” tijd

Daag je gezin uit om een ​​paar uur per dag, of zelfs een hele week, de elektriciteit uit te houden. Voor jonge kinderen kan dit een bijzonder leuk avontuur zijn. Ze moeten hun fantasie op een nieuwe manier gebruiken. Je kunt de tijd rond gezinsactiviteiten plannen, zoals bijvoorbeeld het spelen van bordspellen of andere spellen met je kids. Hierdoor besparen jullie energie, terwijl jullie ook nog een sterkere band zullen krijgen!

Ga voor energiebesparend vervoer

Soms concentreren we ons als ouders erop om onze kinderen van punt A naar punt B te brengen. Maar hen te leren dat er manieren zijn om efficiënter door de stad te reizen dan een auto, kan belangrijk zijn. Neem je gezin mee op een fietstocht of gebruik de bus de volgende keer dat je samen op pad gaat. Natuurlijk kun je ook voor de trein kiezen, bijvoorbeeld als jullie als gezin een keer een dagje Amsterdam doen. 

Verken het buitenleven

Neem je kind mee op een natuurwandeling of ga naar het strand. Laat ze het natuurlijke genieten van het buitenleven leren kennen en begrijpen. Kamperen is een geweldige manier om het gezin bij elkaar te brengen en kinderen te laten ontspannen zonder televisie en videogames zodat ze geen energie zullen gebruiken. 

Spaar samen met je kids

Creëer regels specifiek voor het besparen van energie. Als je je douchetijd verkort, laat je kind dan hetzelfde doen. Van iedereen moet worden verwacht dat hij het licht uitdoet als hij een kamer verlaat. De veranderingen in levensstijl die je aanbrengt, moeten dezelfde zijn die je kind volgt. Hierdoor zullen je kinderen van deze energiebesparende aanpassingen gewoontes maken. Dit zorgt ervoor dat ze later in hun leven zo ook nog minder energie zullen verbruiken. 

 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.