heit&mem

De resinsje fan Sytske Anne: ‘Buorkerij’

x 5 oktober 2021

Het boek “Buorkerij” valt als een cadeautje op de mat. Als we het uitpakken en de kaft zien, is Ivo – 2 jaar oud – meteen enthousiast. “Trekker! Broem broem broem”.

Dat kan al bijna niet misgaan, en het boek stelt niet teleur. Het boek heeft grote, stevige bladzijdes met paginagrote flappen en is daardoor al geschikt voor de jongste kinderen. De paginavullende tekeningen zijn kleurrijk en duidelijk. Op iedere pagina staan een aantal grote tekeningen centraal, maar er is ook oog voor detail: kippen die in een hoekje rondscharrelen, het hondje dat op bijna iedere pagina terugkomt, en Ivo zijn persoonlijke favoriet: mest in het weiland (“mem, poep!”).

Het boek vertelt over het leven en de activiteiten op de boerderij in de verschillende seizoenen: in het voorjaar gaan de koeien naar buiten en worden de lammetjes geboren. In de zomer maait de boer het gras om hooibalen te maken. In de herfst ploegt de boerin het land en tot slot gaan de koeien weer naar binnen. En natuurlijk worden de koeien iedere dag gemolken. Dat vindt Ivo reuze interessant: zien hoe de melkmachine de koeien melkt, zodat de melk uiteindelijk thuis in zijn beker terechtkomt.

Het boek sluit dan ook perfect aan bij de belevingswereld van peuters. Ivo zijn favoriet zijn de verschillende gekleurde trekkers die door het boek steeds terugkomen voor de verschillende werkzaamheden op de boerderij, en waarbij voor iedere taak steeds een ander geluid staat beschreven. Maar de verschillende boerderijdieren komen ook voorbij: koeien, schapen, varkens, kippen en natuurlijk de boerderijhond. Doordat ook bij alle dieren staat welk geluid ze maken, lokt het boek interactie uit.

Als je het boek uit hebt, heb je samen kennis gemaakt met de seizoenen, en alles wat er door het jaar heen op de boerderij gebeurt. Je maakt kennis met dieren en hun jongen, de verschillende landbouwvoertuigen en wij oefenen ook de kleuren van de trekkers. En op iedere pagina kijken we of we het hondje ook kunnen vinden. Zit hij misschien achter de flap? Of toch op de volgende pagina? Ja daar! Achter in de trekker. Een absolute aanrader voor alle peuters die het leven op de boerderij reuze interessant vinden.

Sytske Anne Wijntjes-Bergstra uit Achterveld.

 

‘Buorkerij’ is foar € 12,50 hjir online te bestellen.

-> Sytske Anne is lid fan it Afûk-boekpanel. Wolsto dy ek oanmelde, boeken tastjoerd krije en dêr wat oer skriuwe? Sjoch dan hjir foar mear ynformaasje.

 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.