heit&mem

De recensie van Wietske: By beppe útfanhûs

x 5 juli 2021

Logeren bij beppe, wie wil dat nou niet en wat zal er allemaal gebeuren? Wanneer onze kinderen de titel van dit boek horen en de vrolijke voorkant zien met Maaike en beppe voorop raken ze nieuwsgierig naar het verhaal…

De illustraties doen mij denken aan de momenten dat ik bij mijn pake en beppe logeerde. De inrichting van beppes huis dateert uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Voor de jongere lezer geen probleem, zij gaan op in het verhaal en alles wat er samen door Maaike en beppe wordt beleefd. Voor de oudere lezer ofwel voorlezer leuk om een kijkje terug te nemen in de tijd en bepaalde voorwerpen te herkennen vanuit je eigen jeugd.

Het verhaal neemt je mee naar de dag waarop mem weg moet en Maaike een dagje en nachtje bij beppe blijft. Het afscheid van mem is een klein beetje moeilijk, maar beppe heeft een heel arsenaal aan activiteiten die Maaike afleiden van het verdriet om mem die weg moet.

De kinderen herkennen de activiteiten, ze speuren de bladzijde af naar de verschillende knutsels die gemaakt zijn en springen het liefst zelf ook in bad wanneer Maaike aan het einde van de dag naar boven gaat.

In eenvoudige bewoordingen komt dan toch opnieuw het verdriet van Maaike aan bod omdat ze mem mist. “”Ik wol nei mem!” ropt se. Beppe komt. Beppe is ek leaf. Mar beppe is beppe. En gjin mem. Mem is fier fuort.” Dit is iets wat de kinderen ook wel herkennen.

Iets waar vast meer kinderen last van hebben als ze uit logeren zijn. Dat maakt dit boek dan ook een geschikt boek om in huis te hebben en samen door te lezen voordat er voor het eerst gelogeerd gaat worden. Het is altijd fijn om te weten dat je niet de enige bent die iets spannend vindt.

Gelukkig heeft beppe een slimme oplossing die ervoor zorgt dat Maaike toch lekker in slaap valt en de volgende dag vrolijk weer met mem naar huis gaat.

Dit prachtige prentenboek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. De schrijfster is Mirjam van Houten (1977). Zij debuteerde in 2016 met het boek “Tije” en werd voor dit boek zelfs voorgedragen voor de IBBY Honour List.

Door Wietske Siemensma, mem van Elise (6 jaar), Seth (4 jaar) en Micha (1 jaar)

 

Wietske Siemensma, Britsum

It boek ‘By beppe útfanhûs’ is foar € 14,95 hjir online te bestellen.

-> Wietske is lid fan it Afûk-boekpanel. Wolsto dy ek oanmelde, boeken tastjoerd krije en dêr wat oer skriuwe? Sjoch dan hjir foar mear ynformaasje.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!