heit&mem

Stikelbarchje Prikkeprik: resinsje fan Sytske Anne

x 10 maart 2021

Ivo is 17 maanden oud, gek op dieren en dol op voorlezen. Het was dan ook geen verrassing dat het boekje “Stikelbarchje Prikkeprik” meteen in de smaak viel. We pakten samen het boekje uit en hij kroop meteen bij mem op schoot om het boekje open te slaan.

We hebben verschillende boekjes over dieren in de kast staan, maar dit boekje is anders dan de boekjes die we al hebben. Het is een lieflijk boekje dat peuters en kleuters laat kennismaken met de natuur in hun eigen omgeving. Als je goed om je heen kijkt kun je alle dieren in het boekje in je eigen omgeving zien, vaak zelfs in je eigen achtertuin: een eekhoorntje, een egel, een roodborstje, een vlinder, een lieveheersbeestje en een slak.

Het boekje heeft een handzaam formaat en stevige kartonnen bladzijden. De paginagrote, mooie gedetailleerde tekeningen vallen meteen op. Iedere tekening gaat vergezeld van een kleurrijke pagina met een korte tekst op rijm. Daardoor leest het boekje prettig voor, en treedt er voor Ivo snel herkenning op.

 

Het boekje lokt ook interactie uit, en ieder rijmpje leert je iets over het dier.

 

Dit boekje sluit perfect aan bij de lente die in aantocht is. We hebben afgelopen week net de eerste lieveheersbeestjes buiten gezien die net als in het boekje op onze hand ging zitten, en ook het roodborstje dat we regelmatig in de tuin zien roept herkenning op. Het boekje lokt uit om vol verwondering de dieren om je heen te observeren: “hoi iikhoarntjse, wat sjochsto dêr?”, “hoi flinterke, wat dochsto dêr?”.

Het boekje lokt ook interactie uit, en ieder rijmpje leert je iets over het dier. We wijzen de oren en de staart van de eekhoorn aan, we voelen aan de stekels van de egel – au! – , we fluiten als een vogeltje, we fladderen als een vlinder en we tellen de stippen van het lieveheersbeestje.
Als het boekje uit is, pakt Ivo het boekje meteen uit mem haar handen om het nog een keer open te slaan. En als het dan weer uit is, loopt hij met zijn nieuwe aanwinst naar heit, dat zegt voor ons genoeg.

Een echte aanrader voor jonge kinderen die zich buiten graag verwonderen over de wereld om zich heen.

Sytske Anne Wijntjes uit Achterveld

 

‘Stikelbarchje Prikkeprik’ is foar € 9,95 hjir online te bestellen.

-> Sytske Anne is lid fan it Afûk-boekpanel. Wolsto dy ek oanmelde, boeken tastjoerd krije en dêr wat oer skriuwe? Sjoch dan hjir foar mear ynformaasje.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!