heit&mem

Help, ik ha bern!

x 25 februari 2021

Dorien (36), moeder van drie kinderen van 6, 5 en 3.
Ik vind het soms lastig om de balans te bewaren tussen werk, kinderen, huishouden en alle andere ballen die ik in de lucht probeer te houden. Het lijkt net of vragen mijn kinderen meer en vaker om aandacht dan die van anderen. Niet altijd negatieve aandacht (Mama, wil jij het hondje spelen? Ren maar door de kamer!), maar ze willen wel altijd iets van me en daar heb ik niet altijd de energie voor. Hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen zich ook even alleen kunnen vermaken?

Wat een mooi en herkenbaar voorbeeld geef je. Ik denk dat veel ouders zich herkennen in de ratrace van huishouden, werken, opvoeden en sociale contacten. In ons boek Opvoedtakel is één van de drie pijlers goede zelfzorg. Zet jezelf als opvoeder af en toe op het hoofdpodium. Door goed voor jezelf te zorgen, ben je ook een belangrijk voorbeeld voor je kinderen.

 

Kinderen moeten van ons als opvoeder leren hoe ze zichzelf kunnen vermaken.

 

Durf eens eerlijk naar jezelf te kijken. Wanneer vermaak jij jezelf echt? Dus zonder extern vermaak of externe prikkels? Doe jij nog dingen die niet ‘kant-en-klaar’ vermaak bieden? De telefoon, tablet of tv zijn gauw gepakt voor als je éven een leeg momentje in je dag hebt. Zijn dat dingen waar je écht van oplaadt? Krijg je daar écht energie van? Of is het een pauzestand in de drukke dag?

Kinderen moeten van ons als opvoeder leren hoe ze zichzelf kunnen vermaken. Ze kijken van ons af. Als wij als ouder ons de hele dag bezig houden met kant-en-klaar vermaak, of een propvolle agenda, dan is het niet gek dat zij de kunst van zichzelf vermaken verleren, of niet ontdekken. Wat zijn jouw energiegevers? Een goed boek? Een activiteit waarbij je met je handen bezig bent, zoals schilderen of uitgebreid koken? Plan die activiteiten bewust in. Je kan je kind hierbij betrekken, maar het ook helemaal voor jezelf doen. En zeg eens wat vaker ‘nee’ tegen de vraag van je kind tot samenspel, of stel het even uit.

Ook kan het helpend zijn om eens kritisch naar het speelgoed te kijken. Daagt het hen voldoende uit? Of is het allemaal ‘kant-en-klaar vermaak’? De magie bij speelgoed is ‘less is more’. Zet een deel van het speelgoed eens op zolder en rouleer met wat er beneden staat. Veel speelgoed is vaak een overkill, waardoor het kind de mogelijkheden niet meer ziet.

Leef je kind voor in zichzelf vermaken, stap af en toe even uit alle verplichtingen en kant-en-klaar vermaak. En vervelen is niet erg. Even vervelen is de weg naar zelf iets bedenken. Een goede ouder is een blije ouder. En een ouder die zijn energiegevers bewust voor zichzelf inzet, zorgt goed voor zichzelf én zijn gezin.

 

Erwin van der Veen en Carina Klinkvis schreven het prijswinnende boek Opvoedtakel. Ze zijn beide werkzaam in de jeugdhulpverlening in Friesland en hebben een eenvoudige en doeltreffende methode ontwikkeld die zorgt voor meer rust en positiviteit in huis. Kijk ook op: www.opvoedtakel.nl 

Ut: heit & mem nr. 2 2020  

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!