heit&mem

De mond als spiegel bij de biologische tandarts

Ciska Noordmans 5 februari 2021

‘We nemen de tijd voor de mensen. We kijken niet alleen naar de tanden en kiezen in de mond, maar zien het lichaam als één geheel.’ Aan het woord is Jessica Swartberg, ze is een van de drie tandartsen bij de Biologische Tandarts Friesland in Leeuwarden. Aan de praktijk zijn eveneens een mondhygiëniste en tandartsassistenten verbonden. Jessica werkt samen met echtgenote en assistente Desiree van der Pal.

 

Eens trok ze bij een patiënt een ontstoken kies, waarna direct ook de chronische pijn in de knie verdween.

 

Verbonden
‘Stress, zwangerschapshormonen, een pijnlijke knie, een verkeerde ademtechniek, een sterfgeval van een dierbare. Zomaar een handvol oorzaken die invloed kunnen hebben op de gezondheid van je tanden en kiezen of op je tandvlees. Dat lijkt vreemd, maar elke tand en kies staat in verbinding met een meridiaan. De meridianen voorzien organen van energie en vormen de energetische bloedsomloop van het lichaam; onder andere vervoeren ze levenskracht. Wanneer er ergens een blokkade in het lichaam is (door bijvoorbeeld een ontsteking) stroomt de energie in de desbetreffende meridiaan niet volledig’, vertelt Jessica. Eens trok ze bij een patiënt een ontstoken kies, waarna direct ook de chronische pijn in de knie verdween, en ze vertelt over de angst van een moeder voor de bevalling, die zich weerspiegelde in de aangetaste aanmaak van het glazuur van de eerste volwassen kiezen van het kind.

In gesprek
‘Juist daarom nemen we ook de tijd voor nieuwe patiënten. We willen de mensen graag leren kennen. Onze intake duurt meestal zo’n 45 minuten inclusief foto’s, tenzij er recente foto’s voorradig zijn’, vult Desiree aan. ‘Het zijn niet de mensen uit de buurt die komen, onze patiënten rijden soms uren voor een afspraak. De biologische tandarts is voor hen dan ook een bewuste keuze. Zij staan open voor onze kijk op gezondheid.
Kinderen zien we het liefst ook zo vroeg mogelijk in onze praktijk. We besteden veel aandacht aan deze doelgroep en maken hen vertrouwd met onze zorg. We kijken naar wat het kind aankan in een behandeling en gaan niet over de grens van het kind heen. Zo streven we ernaar dat ze trots op hun knappe prestatie de deur weer uitgaan. Liever dan behandelen, besteden we aandacht aan preventie. Ouders kunnen zelf veel doen om hun eigen gebit en dat van hun kinderen optimaal gezond te houden.’

 

Ouders adviseren we tot het 10e jaar het gebit van hun kind te poetsen.

 

Gewoon doen
‘Door het aanleren van goede gewoonten heb je invloed op je gebit en op je gezondheid. Onbedoeld krijgen kinderen vaak veel suikers binnen. Moedermelk en oplosmelk bevatten net als limonade veel suikers, die, omgezet in zuren, schadelijk zijn voor tanden en kiezen en gaatjes/cariës veroorzaken. Dus ook als je je kind op peuterleeftijd nog de borst geeft, is er kans op “zuigflescariës”, als de tandjes nadien niet voldoende gereinigd worden. Soms realiseren ouders zich dat niet, maar dit kan veel gevolgen hebben voor het gebit. Ook in deze praktijk helpen we soms kinderen met zwaar aangetaste voortanden, omdat ze er in de klas mee gepest worden. Ook fruit bevat veel suikers. Poetsen, van kleins af aan, is een van de toverspreuken. Ouders adviseren we tot het 10e jaar het gebit van hun kind te poetsen.’

Of het verschil maakt om te poetsen met een elektrische of een handtandenborstel? ‘Nee’, volgens de experts. ‘Voor de één is een handborstel beter, terwijl een ander gebaat is bij elektrisch poetsen. Ook dat is maatwerk.’ En wel of geen fluoridetandpasta? ‘Omdat onderzoek heeft bewezen dat fluoride schade kan veroorzaken aan het brein zijn we er uiterst terughoudend mee, maar als we bijvoorbeeld de oorzaak van een slecht gebit niet kunnen achterhalen, of wanneer het in een gezin niet mogelijk is dat iedereen zich aan de gezonde-mond-aanwijzingen houdt, kan een tandpasta met fluoride soms een (liefst tijdelijke) oplossing zijn.’ Eveneens kan het beperken van de eetmomenten op een dag tot vijf – 3 maaltijden en 2 tussendoortjes – en even naspoelen met water na een eet- en drinkmomentje helpen om een gezond gebit en een gezonde mondflora te behouden. ‘Met goeie preventie is veel te voorkomen’, legt Desiree uit.

Mondje dicht
‘Weet je dat zelfs zoiets simpels als door je neus ademen invloed heeft op je gezondheid?’ vraagt Jessica. ‘In je neus zitten haartjes die als filters dienen om schadelijke stoffen tegen te houden. Adem je door je mond, dan heb je meer kans dat virussen en bacteriën zich in je mondslijmvliezen nestelen en ontstekingen veroorzaken. Adem je door je neus, dan krijg je meer zuurstof binnen, en dat is precies wat een lichaam nodig heeft om zich gezond te ontwikkelen. Kinderen die dat nog niet van nature doen, adviseren we een myobrace: een plastic bitje voor thuis, dat de spieren rondom de mond en die van de tong traint. Een simpele oplossing die de kaakontwikkeling, de conditie van de longen en de ontwikkeling van de ruggengraat verbetert, de kans op gaatjes vermindert, en niet alleen keel-, neus- en oorproblemen, maar vaak ook een beugel kan voorkomen.

 

  • De BTF is sinds 2017 gevestigd in Leeuwarden, en is de enige biologische tandarts in Friesland.
  • Een regulier consult kost bij de BTF niet meer dan bij een gewone tandarts.
  • Er worden wel meerkosten berekend voor de intake.
  • De rekening wordt, net als bij andere tandartsen, vergoed door de meeste ziektekostenverzekeraars.

 

Tekst: Ciska Noordmans
Ut: heit & mem nr. 2 2020  

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!