heit&mem

Taalontwikkeling bij (jonge) kinderen gaat eigenlijk vanzelf.

Bij de geboorte hebben alle kinderen het vermogen van taalverwerving, al pikt het ene kind taal/talen sneller op dan het andere. Ouders schrikken vaak van het tempo waarin kinderen nieuwe dingen leren. In de eerste drie maanden van hun leven communiceren kinderen al actief, ze herkennen stemmen, brabbelen, doen klanken na en huilen om duidelijk te maken wat ze willen. Interactie met volwassenen is erg belangrijk voor kinderen. Ook een baby kan zich vervelen als het niet talig geprikkeld wordt. Als het kind genoeg klanken hoort, helpt dat het kind in zijn verder taalontwikkeling.

x 24 maart 2019

Na drie maanden reageert een baby al  op geluid en zal hij zijn hoofd naar het geluid draaien. Ze worden nog actiever in communiceren door oogcontact, lachen en imiteren. Kleintjes  beginnen met het maken van klinkerklanken, luisteren naar zichzelf en zijn gevoelig voor intonatie in de omgeving. Daarnaast spelen kinderen vanaf drie maanden met de effecten van toonhoogte, volume en verschillende klanken. Door de geluidjes van je kind na te doen, en veel met hem of haar te praten en te lachen, stimuleer je deze talige ontwikkeling. Het duurt soms even voordat je een reactie krijgt. Praat en lach veel, dan wordt al gauw beloond met een glimlach.

Vanaf een maand of zes reageren kinderen op de eigen naam en begint het brabbelen (ga-ga, da-da, ma-ma) soms begint het al wat op de klanken van een taal te lijken. Maar kinderen zijn niet alleen met klanken bezig, ze oefenen hun mimiek, imiteren volwassen in gebaren én geluiden. Ook in deze levensfase is de interactie met volwassen erg belangrijk. Praat tegen jullie kind, vertel wat je doet als je hem of haar bijvoorbeeld verschoont. Vertel en zing over de lichaamsdelen van je baby of over de dingen waar je kind naar kijkt.

TIPS:

  • Maak dezelfde geluidjes als jullie kind
  • Praat, zing en lach met jullie kind.
  • Kinderen zijn dol op spelletjes als kiekeboe.
  • Eenvoudige rijmpjes en liedjes stimuleren de taalontwikkeling.
  • Geef je baby boekjes van sterk materiaal met duidelijke, sterk contrasterende plaatjes.
  • Gebruik beide talen consequent en houd vast aan jullie eigen moedertaal.
  • Zoek een tweetalig kindcentrum.
  • Onthoud dat ieder kind uniek is en zich in zijn eigen tempo ontwikkeld.
  • Kijk ook eens bij deze tips.

Extra tip: Spreken jij en je partner beiden een andere taal (spreek jij Fries en je partner Nederlands of andersom?), dan kunnen jullie het beste vanaf het begin ieder consequent in je eigen taal tegen je kind praten. Het kind zal beide talen leren beheersen. Uit vele onderzoeken blijkt dat meertalig opgroeien niet alleen leuk is maar ook veel voordelen biedt. Maak mensen in jullie omgeving bewust van jullie keuze. Vraag ze bijvoorbeeld om Fries te spreken tegen jullie kind en blijf consequent ook al spreekt het kind Nederlands terug. Friezen zijn eraan gewend om zich aan te passen (zij beheersen immers beide talen) en vast en zeker zal jij anderen eraan moeten herinneren dat zij niet over hoeven te schakelen op het Nederlands.

-> Kijk op www.taalgroeimeter.nl voor meer informatie over taalontwikkeling in het eerste levensjaar.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!