heit&mem

De boekrecensie van Sytske Anne: ‘Witst wol hoe mâl ik mei dy bin?’

x 9 september 2020

Toen de vraag kwam of we het boekje ‘Witst wol hoe mâl ik mei dy bin?’ zouden willen lezen, hoefden we geen twee keer na te denken. Het boekje is een echte klassieker onder de voorleesboeken en zou dan ook eigenlijk in geen enkele kinderboekenkast mogen ontbreken. Daarom is het zo fijn om het boekje nu ook in het Fries te kunnen voorlezen.

Wij lezen het boekje voor aan Ivo, van bijna 1 jaar oud. Wij lezen altijd voor voor het slapengaan, en ‘Witst wol hoe mâl ik mei dy bin’ is daar het perfecte boekje voor. Het verhaal gaat over ‘lytse ljochtbrune hazze’ en ‘grutte ljochtbrune hazze’. Dat was voor mem de eerste keer voorlezen wel even een tongbreker. Gelukkig komen de namen op iedere bladzijde terug, dus aan oefening geen gebrek.

Voordat lytse ljochtbrune hazze op bed gaat, wil hij eerst aan grutte ljochtbrune hazze vertellen hoeveel hij van hem houdt. Maar hoe meet je dat eigenlijk? Lytse ljochtbrune hazze spreidt zijn armen zo wijd mogelijk: zóveel houdt hij van grutte ljochtbrune hazze. Maar grutte ljochtbrune hazze zijn armen zijn nog veel wijder… Het boekje is vertederend en met zijn stevige kartonnen bladzijden geschikt voor de allerkleinsten, die net als Ivo graag ‘helpen’ lezen en het boekje ook zelf willen ontdekken.

Het boekje zal ook voor peuters en kleuters tot de verbeelding spreken. De prachtige tekeningen in zachte kleuren geven de ‘strijd’ tussen lytse ljochtbrune hazze en grutte ljochtbrune hazze mooi weer. Ze nodigen ook uit om mee te doen: hoe wijd zijn jouw armen? En hoe hoog kun jij springen? Zo leren kinderen ook kennismaken met begrippen als hoger, langer en verder, die in het boek worden besproken.

Aan het einde van het boekje begint ljochtbrune hazze in zijn oogjes te wrijven, en ook Ivo zijn ogen beginnen dicht te vallen. Dan eindigt het boekje met de zin die zo bekend is geworden, dat veel mensen de oorsprong niet eens meer kennen: ‘Witst wol hoe mâl ik mei dy bin? Sa fier as de moanne – en werom’.

Sytske Anne Wijntjes – Bergstra

 

‘Witst wol hoe mâl ik mei dy bin’ is foar € 8,95 hjir online te bestellen.

->Sytske Anne is lid fan it Afûk-boekpanel. Wolsto dy ek oanmelde, boeken tastjoerd krije en dêr wat oer skriuwe? Sjoch dan hjir foar mear ynformaasje.

 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!