heit&mem

De boekresinsje fan Carin: ‘Tútsje derop!’

x 12 augustus 2020

Thuis van vakantie, vinden we hem op de deurmat. Het prentenboek ‘Tútsje derop!’ Een prachtig geïllustreerd boek over verschillende dieren die pijn hebben nadat ze een ongelukje hebben gehad. En wat helpt er dan beter dan een pleister plakken én een ‘tútsje derop?

Mijn jongens Milan en Timo kunnen niet wachten om het boek te gaan lezen en gaan alvast aan de grote tafel zitten. Al snel hebben we het over dat tútsje, want dat betekent toch een kusje? Gaat het over kusjes geven? Het blijkt een boek vol verrassingen!

Wat dit boek zo leuk maakt is dat de kinderen ook écht een pleister mogen plakken op het zere plek van de dieren.

Voor kinderen is dit een heel herkenbaar verhaal. Want iedereen heeft wel eens zo’n klein, onhandig ongelukje. Ook bij ons zijn er in de vakantie, door het vele buitenspelen, de nodige pleisters aan te pas gekomen voor schaafwonden, bulten en splinters. Mijn jongens zijn altijd een beetje huiverig voor pleisters. Want wat doet er ook alweer zeer? Het plek of de pleister?

Wat dit boek zo leuk maakt is dat de kinderen ook écht een pleister mogen plakken op het zere plek van de dieren. Voorin het boek zitten 5 vrolijk gekleurde pleisters die alsmaar weer gebruikt kunnen worden en makkelijk schoon te maken zijn. En als ze dan ook nog eens een ‘tútsje’ mogen geven aan de dieren is dat helemaal het einde! Dit zorgt er ook voor dat de kinderen heel actief mee kunnen doen tijdens het verhaal. Daarnaast wordt er ook nog van ze verwacht dat ze goed luisteren en goed kijken. Want welke pleister hoort er eigenlijk bij welk dier? Waar had het dier ook alweer pijn? Dit alles maakt dat Milan en Timo geen genoeg kunnen krijgen van dit boek! En die pleisters blijken dus helemaal niet meer zo eng te zijn!

Het boek wordt aangeraden voor kinderen vanaf 2 jaar en lijkt in eerste instantie ook vooral geschikt voor peuters. Maar zelfs Milan van 5 geniet elke keer weer als we het boek er bij pakken.

Het verhaal is op rijm geschreven waardoor het voor mij, als niet Fries sprekende, toch vrij makkelijk voor te lezen is. Ook de illustraties helpen hierbij. En de herhaling in het boek maakt het extra leuk;

‘It docht sa sear, gau tútsje derop, pleister.. en it is wer klear!’

Kortom dit boek is een feestje om (voor) te lezen!

Carin Wassenaar, mama van Milan (5 jaar) en Timo ( 2 jaar).

‘Tútsje derop’ is foar € 12,50 hjir online te bestellen.

 

-> Carin is lid fan it Afûk-boekpanel. Wolsto dy ek oanmelde, boeken tastjoerd krije en dêr wat oer skriuwe? Sjoch dan hjir foar mear ynformaasje.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!