heit&mem

De boekrecensie van Wietske: ‘Ik tel oant 100’

De boekrecensie van Wietske: ‘Ik tel oant 100’

x 2 maart 2020

Voor het eerst een recensie schrijven is best wel spannend. Maar de uitnodiging in “heit&mem” leek zo uitdagend dat ik er toch op in ben gegaan. Trouwens, ook de prachtige voorkant van het boek “Ik tel oant 100” was een uitnodiging op zich. Nu moet ik alleen nog de juiste woorden vinden om het boek te beschrijven.

Veel aanmoediging om dit boek op te pakken hadden onze kinderen niet nodig. De vrolijke voorkant verklapt al een deel van de inhoud. Elise (4,5) en Seth (3) worden er in ieder geval flink nieuwsgierig van. De buitenkant nodigt zeker al uit tot zelf doorbladeren en samen lezen.

Een aantrekkelijk boek met een mooie vormgeving, stevige pagina’s en uitdagende opdrachten in het tellen en zoeken.

Met behulp van mooie plaatjes, heldere kleuren en grappige details wordt er een start gemaakt met het tellen tot 100. Heel overzichtelijk beginnen we met de cijfers 1 t/m 5. “Tel ien folle moanne dy’t skynt tusken de stjerren.” Op de volgende pagina gaan we van 6 t/m 10 en dan worden de stapjes wat groter. Elk tiental beslaat dan twee pagina’s, totdat we bij de 100 belanden. “En dan is it safier, tel no oant 100. Elk groepke stjerren hat 10, útsein ien. Yn watfoar groepke sitte gjin 10?” 

Onze jongste is met name geïnteresseerd in de mooie plaatjes en de opdrachtjes die tussendoor verstopt zitten op de pagina’s. Een voorbeeldje hiervan is: “sykje de kat yn de rôze auto”. Heel handig voor hem ook vind ik de iets dikkere pagina’s. Het is niet de dikte van een kartonboekje, maar wel wat steviger dan normaal papier, wat voor de nog wat onhandige vingers erg prettig is.

Onze oudste wordt uitgedaagd in het leren tellen en voor de nog oudere kinderen zit het leren vermenigvuldigen ook kunstig verwerkt in de pagina’s. Er is gebruik gemaakt van bijvoorbeeld zes keer een groep met vijf dieren in dezelfde kleur of tien rijen bloembollen met in elke rij zeven kleurige bloemen. Bij ons thuis is er al menig keer tot 100 geteld in de afgelopen dagen.

Concluderend over het boek “Ik tel oant 100”: een aantrekkelijk boek met een mooie vormgeving, stevige pagina’s en uitdagende opdrachten in het tellen en zoeken. Zeker aan te raden voor kinderen tussen de 3 en 7 jaar.

Geschreven door Wietske Siemensma uit Britsum, mem van Elise en Seth

 

It boek ‘Ik tel oant 100’ is foar € 12,95 hjir online te bestellen.

-> Wietske is lid fan it Afûk-boekpanel. Wolsto dy ek oanmelde, boeken tastjoerd krije en dêr wat oer skriuwe? Sjoch dan hjir foar mear ynformaasje.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!