heit&mem

Boekrecensie van Ingrid: ‘Leer je hond Fries’

Boekrecensie van Ingrid: ‘Leer je hond Fries’

x 6 januari 2020

Leer je hond FRIES is een grappig, laagdrempelig boekje om je het Fries als taal eigen te maken. Het boekje is uitermate geschikt voor mensen die de Friese taal nog niet beheersen.

Ik weet uit m’n eigen kenniskring dat mensen zich soms schamen voor hun uitspraak en daarom de Friese taal niet durven te spreken. In dit boekje vind je de basiswoorden die je gebruikt bij de opvoeding van je hond, of kind, wat je wilt. 😉

De woorden zijn vertaald naar het Fries en daarnaast is er ook geschreven hoe je de woorden uitspreekt. Ik moet zeggen dat onze blonde labrador Doutzen, ja zoals de Friese schone Doutzen Kroes, wel vreemd opkeek toen ik ineens; “goeie” tegen haar zei. Goed oefenmateriaal, zo’n hond, vooral omdat ze geen oordeel hebben over je uitspraak. Een hond vindt het immers al heel leuk dat hij/zij aandacht krijgt. Ook kun je door gebruik te maken van dit boekje jouw hond de liefde verklaren, vertellen wat voor weer het wordt, of prettige kerstdagen toewensen. Hoe leuk is dat?!

Goed oefenmateriaal, zo’n hond, vooral omdat ze geen oordeel hebben over je uitspraak.

Al met al is dit een hele mooie basis om je eerste Friese woorden te leren. Plak je er daarna lekker een cursus Fries van de Afûk achteraan. Heb je geen hond? Leen de hond van de buurman, of oefen het lekker met je kat of konijn. Je kunt oefenen met wie er maar wil luisteren. En nu wil je natuurlijk weten of onze Doutzen het echt begrepen heeft? Tja, ze blaft niet ineens in het Fries…

Geschreven door Ingrid Louwina Reitsma út Kootstertille

It boek ‘Leer je hond Fries’ is foar € 4,95 hjir online te bestellen.

-> Ingrid is lid fan it Afûk-boekpanel. Wolsto dy ek oanmelde, boeken tastjoerd krije en dêr wat oer skriuwe? Sjoch dan hjir foar mear ynformaasje.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.