heit&mem

Win: Het meisje en de magische vlasbloem

Win: Het meisje en de magische vlasbloem

Dieuwke van der Meer 26 oktober 2018

Weet jij wat Vlas is? Ik wist it eerlijk gezegd niet. Totdat ik het boekje  ‘Het meisje en de magische vlasbloem’ voorlas aan mijn dochter Maaike van 6.

Het boek gaat over Femke, een vrolijk meisje van tien jaar dat met haar vader, moeder en broertje in het gezellige dorpje Ee woont. Haar klasgenoten vinden haar vreemd, omdat ze met bloemen kan praten. Ze geloven haar niet. Op een dag ontdekt Femke een heel bijzondere bloem, Vlassie. Al snel worden ze vriendinnen. Maar de vriendschap duurt maar kort, want op een dag is Vlassie plotseling verdwenen. Waar is Vlassie? Wat is er met haar gebeurd? En zal Femke Vlassie ooit nog terugzien?

In Ee staat een vlasmuseum. In dit museum leer je alles over vlas, de grondstof voor linnen. Hier wordt onder andere kleding van gemaakt, zoals broeken, shirts of jurkjes. Maar waarom is vlas zo’n bijzonder gewas? Dat wordt in het museum duidelijk gemaakt. Alles komt aan bod: van de geschiedenis van ruim 5000 jaar geleden – toen de Egyptische mummies al in linnen gewikkeld waren – tot de reden waarom vlas nog steeds zo populair is. Maar ook de sociale kant van het verhaal wordt duidelijk uitgelegd in het museum. Zo beschrijft de bekende kinderboekenschrijfster Nynke van Hichtum hoe zwaar het werk in het Braakhok was…

Dochter Maaike vond het verhaal prachtig en vroeg de volgende dag of ik het nog eens voor wilde lezen. Maar ook ik vond het heel leuk om voor te lezen en vond de informatie achterin het boekje erg leerzaam. Zo leer je nog eens wat! Het boek is geschreven door Klasina van der Werf en de illustraties zijn gemaakt door Hanna Terpstra.

Het boek is voor € 7,50 te koop bij Boekhandel Van der Velde in Dokkum, Boekhandel Van der Velde in Leeuwarden en Primera in Damwâld.

Maar je kunt het boek ook winnen, want we geven maar liefst 5 exemplaren weg. Laat hier of op Facebook of Instagram een reactie achter. En dan maken we volgende week donderdag de winnaar bekend!

 

 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.