heit&mem

Zindelijkheid

x 24 april 2017

Pedagoog Sandra Russell krijgt vaak verbaasde reacties als ze vertelt dat ze regelmatig met kinderen en hun ouders praat over zindelijkheid. Niet zindelijk kunnen worden is een veelvoorkomend probleem, waar kind en ouders soms wat hulp bij nodig hebben. Sandra vertelt erover.

“Cedin is toch actief in de jeugdzorg? Hoort zindelijkheid daar ook bij?”, wordt mij vaak gevraagd. Dat hoort er zeker bij! Problemen met zindelijkheid komen namelijk veel voor. Voor een kind is dit enorm vervelend, juf is er teveel tijd aan kwijt en ouders voelen het als een ingewikkeld probleem. Waar het vooral om gaat is dat wij er voor alle ouders zijn die vragen hebben rond het opgroeien van hun kind. Hoe klein of groot deze vragen ook zijn.

Het beeld dat alle kinderen met 3 wel zindelijk zijn is niet juist

Neem Jorrit van inmiddels 4,5 jaar. Hij was klaar om naar de basisschool te gaan, maar hij was nog niet zindelijk. Zijn ouders hebben alles geprobeerd van stickers plakken, nat laten worden tot boos worden, maar toch gaat het iedere dag mis. Jorrit zijn ouders zijn bij mij gekomen, we hebben gesproken over hun verwachtingen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de stress er voor iedereen af gaat. Ongeveer 25% van de kinderen is niet zindelijk voor hun 5e jaar en jongens zijn überhaupt iets later. Het beeld dat alle kinderen met 3 wel zindelijk zijn is niet juist.

Jorrit krijgt een luierbroekje om naar school en ’s nachts ook. Het is het meest belangrijk dat Jorrit overdag zindelijk is, dus we laten de nacht even los. We praten er zelfs niet meer over, het is gewoon oké. Papa laat hem, voordat hij zelf gaat slapen, een plas doen. Als Jorrit in de ochtend droog is dan is dat goed en anders gaan we gewoon over tot de orde van de dag. Thuis gaan we goed oefenen; het op de wc zitten en het even proberen wordt beloond. Het gaat er niet om of er wel of niet geplast wordt.

Korte consultaties

Na 2 gesprekken zijn de ouders van Jorrit op weg geholpen. Ze zijn met onze plan van aanpak en bijbehorende tips aan de slag gegaan en Jorrit is nu helemaal zindelijk. Dat is precies waar onze korte consultaties voor bedoeld zijn. In maximaal 5 gesprekken helpen we ouders (en soms ook de school) op weg zodat ze zelf verder kunnen. In het geval van Jorrit ging het om zijn zindelijkheid. We krijgen ook regelmatig vragen over problemen met slapen of boze buien. Als het helemaal niet meer lukt en een kind bijvoorbeeld niet meer naar school gaat helpen we ouders, gebiedsteam en school op weg  in ‘zorgland’.

Klop gerust bij ons aan. Wij helpen je graag op weg!

Heb je ook een vraag over het opgroeien van jouw kind?
Voor elke vraag over de ontwikkeling en het gedrag van kinderen van 0 tot 21 jaar kun je bij ons terecht. Neem gerust contact met ons op via zorg@cedin.nl of 088 0200 300, wij helpen je meteen! Kijk voor meer informatie over Cedin op www.cedinzorgt.nl

Sandra Russell
Pedagoog en projectleider jeugdzorg bij Cedin

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.