heit&mem

Onderzoek ‘Dit bin ik, dit kin ik’

Carolien ter Schuur 16 maart 2017

De nieuwe activiteit voor het heit&mem-panel is ‘Dit bin ik, dit kin ik’. Deze is bedoeld voor kinderen van ongeveer 4 – 7 jaar. In verband met de inhoud is de opdracht deze keer door het Sintrum fan Frysktalige berne-opfang per post verstuurd (9 maart 2017).

De taalactiviteit bestaat uit het vertalen van een aantal woorden. Jonge tweetalige kinderen kennen vaak al veel woorden in beide talen en gebruiken die ook onbewust. Toch is het voor hen vaak lastig om bewust en zonder uitleg of ondersteuning te vertalen van de ene naar de andere taal. Wij zijn benieuwd rond welke leeftijd kinderen hiertoe in staat zijn. Dit is dan ook de centrale vraag bij dit onderzoek. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor het onderwijsveld om hier inzicht in te krijgen.

De activiteit in het kort
De taalactiviteit is opgemaakt als een soort diploma. Door middel van samen erover te praten kan het diploma ingevuld worden. Jullie kunnen samen de opdrachtjes maken en daarna tekenen en kleuren.

Het is geen test of wedstrijd!
Het is niet vreemd als je kind bepaalde woorden niet kan vertalen (ook al weet je dat je kind het woord wel kent). De activiteit is niet bedoeld om de taalontwikkeling of woordenschat van je kind testen, maar om inzicht te krijgen rond welke leetijd kinderen in staat zijn om bewust en zonder ondersteuning woorden te vertalen. Dus ook als kinderen de woorden niet kunnen vertalen, willen we dat heel graag weten!

Wil je ook meedoen aan het heit&mem-panel? Kijk dan bij ‘Socht: âlders foar it heit&mem-panel‘ hoe je je daarvoor op kunt geven.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!