heit&mem

Meertaligheid in het dagelijks leven

Als ouder kies je er bewust voor om je kinderen wel of niet meertalig op te voeden. Dit artikel geeft tips voor hoe je dit thuis het best aan kunt pakken. 

x 26 oktober 2016

Ouders als taalmodel
Een kind leert een taal het best als hij denkt deze nodig te hebben en het vaak hoort in de directe omgeving. Het is belangrijk dat het kind de taal ook zelf gebruikt. Kinderen leren een taal het snelst als ze de ruimte krijgen te praten en zichzelf te uiten. 

relaxed family spend quality time together at home

Extra aandacht voor de minderheidstaal
In Fryslân hebben we grotendeels met twee talen te maken. Namelijk het Nederlands (de dominante taal) en het Fries (de minderheidstaal). Door de dominante positie van het Nederlands is het voor Friestalige kinderen goed om in de vroege jaren een breed aanbod in het Fries te krijgen.

Happy little girl sitting in teacher's lap at preshool and reading a book while other children are playing.

Samenwerking tussen opvoeders
Uitwisseling op het gebied van taal tussen thuis en de kinderopvang kan heel inspirerend werken. Vraag informatie aan de kinderopvang en ga hier thuis mee door. Of neem bijvoorbeeld een boek van thuis mee naar de kinderopvang. Deze verbinding is heel goed voor het kind. 

Gebruik foto’s 
Het kan lastig voor zijn voor kinderen om zich uit te drukken. Door foto’s te gebruiken moedig je interactie aan. Laat het kind zelf foto’s kiezen en hang deze op. De woorden die het kind zegt kunnen bij de foto’s geschreven worden. 

Father and daughter enjoying at home. Lying on bed at night in do it yourself tent and using digital tablet together. Taking selfies and watching photos.

Bedenk een personage dat alleen een bepaalde taal kent
Bedenk een leuk personage die een bepaalde taal spreekt. Het kind kan tijdens het spelen alleen communiceren met het personage in die taal. Het wordt voor kinderen leuker en makkelijker om een taal te gebruiken. In Fryslân heb je bijvoorbeeld Tomke die veel herkenbare avonturen beleefd.

Beautiful smiling mother wearing dog puppet on hand and playing with her baby boy

Gebruik de meertalige omgeving 
Als beide ouders Nederlands zijn of een andere taal spreken, dan kun je een kind alsnog Fries leren. Vraag mensen in de omgeving om consequent Fries tegen het kind te spreken. Friezen zijn eraan gewend zich aan te passen, dus herinner anderen eraan om niet op het Nederlands over te schakelen. 

Gebruik posters
Maak een poster over een actueel onderwerp. Dit moedigt het kind aan om hierover te praten en zich in eigen woorden uit te drukken. Zorg er wel voor dat de poster op ooghoogte van het kind hangt. Schrijf woorden op en plak er plaatjes blij. Het kind zal vragen stellen en zelf wat vertellen over het onderwerp. 

Child drawing on a white paper

Maak zelf boeken
Voor een kind is het speciaal om een zelfgemaakt en zelfbedacht boekje te hebben. Pak materiaal om te knutselen en te versieren. Laat het kind zijn eigen fantasie gebruiken. Zo maak je de gedachten van kinderen zichtbaar
en zo leren ze het verband tussen
gesproken en geschreven taal.  

Bron: brochure Meertaligheid in het dagelijks leven.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!